Míra nezaměstnanosti v Řecku se blíží k 27 procentům

11.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 11. července (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku v dubnu stoupla na 26,9 procenta z březnových 26,8 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od roku 2006, kdy začali statistici tyto údaje zveřejňovat. Oznámil to dnes řecký statistický úřad ELSTAT. Nepříznivý vývoj na trhu práce odráží vleklou hospodářskou recesi, ke které přispívají úsporná opatření vlády, píše agentura Reuters.

 

Míra nezaměstnanosti v Řecku je nyní více než dvojnásobná, než činí průměr eurozóny. Problémy s hledáním práce mají zejména mladí Řekové. Ve věkové kategorii do 24 let činila míra nezaměstnanosti 57,5 procenta. V kategorii od 25 do 34 let dosahovala 36 procent, uvedl statistický úřad.

Řecká centrální banka nedávno předpověděla, že míra nezaměstnanosti v Řecku se vyšplhá až na zhruba 28 procent a snižovat se začne teprve v roce 2015. Ekonomický institut IOBE předpokládá, že řecká ekonomika letos klesne o 4,8 až pět procent.

Řecko se nachází v hospodářské recesi již šestým rokem. Země se v květnu 2010 ocitla na pokraji bankrotu a musela požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí.

Ministři financí eurozóny v pondělí oznámili, že zahraniční věřitelé uvolní v příštích měsících Řecku ze záchranného úvěru celkem 6,8 miliard eur (asi 176 miliard Kč), avšak pod podmínkou, že Atény provedou další reformy, zajistí požadované úspory a propustí několik tisíc státních zaměstnanců. První část pomoci v objemu 2,5 miliardy eur bude vyplacena ještě tento měsíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK