Čtvrtletní zisk největší švýcarské banky UBS výrazně stoupl

22.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 22. července (ČTK) - Největší švýcarská banka UBS ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk téměř o dvě třetiny na 690 milionů švýcarských franků (14,5 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Dodala, že se dohodla s americkými úřady na urovnání žaloby týkající se špatných investic do hypotečních cenných papírů.

Analytici očekávali mírnější nárůst zisku na 558 milionů švýcarských franků ze 425 milionů před rokem. Akcie společnosti po zveřejnění výsledků posílily o téměř tři procenta, napsala agentura Reuters.

Banka neupřesnila, kolik peněz za urovnání obvinění týkajícího se hypotečních cenných papírů zaplatí. Upozornila nicméně, že si ve druhém čtvrtletí dala stranou 865 milionů švýcarských franků na právní spory, odpisy a další výdaje.

Německý časopis Der Spiegel o víkendu uvedl, že bance hrozí pokuta přes 150 milionů eur (zhruba čtyři miliardy Kč) v souvislosti s vyšetřováním údajných daňových úniků u jejích německých klientů.

Německá prokuratura tento měsíc prohledala deset kanceláří UBS kvůli vyšetřování daňových úniků, které v loňském roce odstartoval nákup kompaktního disku s údaji o klientech banky německou spolkovou zemí Severní Porýní-Vestfálsko. Podle listu Spiegel nyní německé daňové úřady plánují nakup dalších údajů o klientech UBS, které by měly pomoci ve vyšetřování.

Společnost UBS o víkendu zopakovala, že nehodlá tolerovat žádné aktivity napomáhající klientům v daňových únicích. "Současní a noví klienti musí prokázat, že plní své závazky vůči daňovým úřadům," uvedla mluvčí podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK