Do 2. pilíře penzijního systému vstoupilo za půl roku 78.500 lidí

23.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Do druhého pilíře penzijního systému vstoupilo v prvním pololetí 78.436 lidí, což je o téměř 4000 více, než bylo bezprostředně nahlášeno po ukončení termínu pro vstup lidí starších 35 let. Ještě dva týdny poté zaznamenávaly penzijní společnosti v evidenci smlouvy podepsané do konce června. Poté zájem lidí citelně ochladl, nyní uzavírají jen desítky smluv denně, vyplývá z ankety mezi společnostmi, které tento produkt nabízejí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí.

V průměru mezi klienty důchodového spoření převažují lidé starší 35 let, jejich podíl ve druhém pilíři tvoří téměř dvě třetiny. Mírně převažují muži, kteří představují 57 procent klientů. Nejčastěji volili účastníci fondy dynamické a vyvážené, malý zájem byl o fondy státních dluhopisů.

Raiffeisen Penzijní společnost ke konci června měla 9000 účastníků. Klienti nejčastěji investují do více dynamických fondů. V červenci uzavírá v průměru zhruba 50 smluv denně, což je zhruba stejně jako v prvním čtvrtletí, řekl ČTK mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Celkový počet účastníků důchodového spoření Penzijní společnosti Allianz je 9494. Průměrný věk klienta je 39 let, nejvíce vyhledávané fondy jsou vyvážený a dynamický, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

ČSOB Penzijní společnost má přes 3000 smluv. Ze dvou třetin jde o muže, více než 35 let je 85 procentům účastníků. Nejpreferovanější dynamický fond zvolilo 29 procent klientů. Aktuální zájem o smlouvy 2. pilíře je ve srovnání s červnem nižší, uzavřené smlouvy jsou v počtu desítek denně, uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

České spořitelna za první pololetí uzavřela 13.945 smluv o důchodovém spoření. Průměrnému klientovi je skoro 43 let. "Většinou mají klienti ve své strategii spoření zastoupen vyvážený fond, který kombinují buď s konzervativním, nebo dynamickým," uvedl generální ředitel Penzijní společnosti ČS Aleš Poklop.

PS České pojišťovny ke konci června získala 28.300 smluv ve druhém pilíři. Podíl lidí nad 35 let u ní mírně převažuje, průměrný věk je 35,9 roku, uvedl mluvčí Petr Brousil. Dynamický fond má 59 procent klientů.

Komerční banka měla ve druhém pilíři 1. července 14.000 účastníků. Jejich průměrný věk je pod 40 roky a převažují muži nad ženami. Zhruba třetina účastníků si vybrala dynamický, vyvážený a konzervativní důchodový fond, doplnil předseda představenstva KB Penzijní společnosti Pavel Jirák.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK