Ruský miliardář Jevtušenkov má zájem o českou Telefóniku

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Moskva 26. července (ČTK) - Ruský miliardář Vladimir Jevtušenkov, který ovládá mocnou finanční skupinu AFK Sistěma, zvažuje převzetí největší české telekomunikační společnosti Telefónica Czech Republic. Sám Jevtušenkov to dnes oznámil v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Uvažuje i o jiných možnostech rozšíření svého telekomunikačního byznysu, návrhy prý pečlivě studuje.

Jevtušenkov analyzuje možnosti růstu mimo jiné v Rusku a v Indii, nákup českého operátora by podle agentury Bloomberg znamenal rozšíření jeho podnikatelských zájmů na atraktivní evropské trhy. "Zvažujeme všechny možnosti, dostáváme různé návrhy a všechny pečlivě studujeme," řekl Jevtušenkov.

V Rusku Jevtušenkov ovládá telefonního operátora MTS, jehož sám před 20 lety založil. Firma obsluhuje 101 milionů klientů v Rusku a v zemích bývalého Sovětského svazu. Jevtušenkov má podle agentury Bloomberg zájem o získání dalšího ruského operátora Tele2.

Španělská společnost Telefónica, které český operátor patří, nedávno dala najevo, že chce rozprodat své regionální aktivity. Firma plánuje snížit do konce letošního roku svůj dluh z 51 miliard eur (přes 1,3 bilionu korun) pod 47 miliard eur (1,2 bilionu korun). Podle analytiků bez prodeje dalšího majetku zřejmě tak výrazné snížení dluhu nebude možné.

Letos v dubnu Telefónica prodala podíl 40 procent ve svých operacích ve Střední Americe za 500 milionů dolarů (deset miliard Kč), kromě prodeje české Telefóniky se hovoří i o prodeji irského operátora O2.

Skupina Sistěma, v níž Jevtušenko drží přes 64 procent, má v oblasti telekomunikací největší zahraniční aktiva v Indii. Po roce 2007 tam vynaložila 3,6 miliardy dolarů na vybudování firmy Sistema Shyam TeleServices Ltd. Ta spravuje telefonního operátora MTS India s deseti miliony klientů.

Firmě Telefónica Czech Republic podle středeční zprávy klesl v prvním pololetí čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy Kč. Konsolidované výnosy z podnikání se snížily o pět procent na 23,9 miliardy Kč. Společnost díky zavedení nových tarifů Free zvýšila počet mobilních zákazníků o 113.000 na 5,08 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK