Cena ropy Brent se poprvé od dubna vyšplhala nad 110 dolarů

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 2. srpna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes poprvé od začátku dubna vrátila nad 110 dolarů za barel. Příznivé údaje o vývoji světové ekonomiky totiž zlepšily výhled poptávky po ropě a její ceny tlačí vzhůru i výpadky v dodávkách z Afriky a z Iráku.

Cena Brentu se vyšplhala až na 110,09 dolaru za barel, což byla nejvyšší hodnota od 3. dubna. Později o část zisků přišla a prodávala se za 109,89 USD. Proti čtvrtečnímu závěru tak vykazovala nárůst o 35 centů.

V růstu ale pokračují i další typy této suroviny. Pozorně sledovaná americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila asi o 40 centů na 108,29 dolaru.

Ropa těží z příznivých ekonomických údajů ze Spojených států, Číny a Evropy, a rovněž z pokračující snahy předních centrálních bank podporovat hospodářský růst uvolněnou měnovou politikou.

Americká centrální banka (Fed) tento týden naznačila, že nehodlá spěchat s plánovaným omezováním nákupů dluhopisů. "Mnoho lidí předpokládá, že kvantitativní uvolňování měnové politiky bude trvat déle, než se očekávalo. Na trh s ropou v USA tak stále proudí peníze," podotkl analytik Ken Hasegawa ze společnosti Newedge Japan.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek zopakovala, že bude po delší dobu držet rekordně nízké úrokové sazby. Rekordně nízké úroky zachovala i britská centrální banka.

K růstu ceny ropy ale přispívají i výpadky v dodávkách z Libye, Iráku a Nigérie. Ty podle agentury Reuters přispěly k červencovém poklesu těžby v členských státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na čtyřměsíční minimum.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 109,89 109,54 New York - Nymex WTI září 108,29 107,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK