Air Bank klesla v pololetí ztráta o 95 procent na 15 milionů Kč

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Air Bank, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, snížila v prvním pololetí ztrátu na 15,1 milionu Kč. Ve stejném období loni vykázala ztrátu 284 milionů Kč. Banka o tom dnes informovala ČTK. Do zisku se Air Bank plánuje dostat v roce 2015.

"Dostat banku budovanou od nuly na zelené louce do zisku už po čtyřech letech by byl obrovský úspěch. Zatím jsme však na dobré cestě tohoto cíle dosáhnout. Již naše ztráta 323 milionů Kč za celý loňský rok byla proti plánu poloviční a za celý rok 2013 by mohla být ještě nižší, mezi 150 až 200 miliony," uvedl finanční ředitel Air Bank Pavel Pfauser.

Počet klientů vzrostl koncem června meziročně o 223 procent na více než 150.000. Největší zájem byl přitom o běžné účty, jejichž počet se zvýšil o 340 procent. Objem vkladů klientů meziročně narostl o 133 procent na 44 miliard Kč.

Výrazného snížení ztráty Air Bank dosáhla prý především zhodnocením prostředků z vkladů klientů. Část investovala na českém i zahraničním dluhopisovém trhu, část se jí podařilo zhodnotit v rámci skupiny. Postupně rostl i podíl výnosů ze spotřebitelských půjček. Air Bank za první pololetí dosáhla provozních výnosů 375,4 milionu Kč. Provozní náklady se jí meziročně zvýšily o 20 procent na 386,8 milionu Kč.

Nové menší banky začaly na tuzemském trhu fungovat v průběhu roku 2011. Vedle Air Bank to byla internetová Zuno Bank, která zahájila činnost v červenci 2011, a Equa Bank, jež vznikla v červnu 2011 z Banco Popolare. Banky lákají klienty především na vedení účtu zdarma, lepší služby, transparentnost nebo výhodné úročení spořicích účtů. Přecházejí k nim hlavně klienti velkých bank.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května 2011. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK