Hypotéka a důchod? V některých případech mohou jít dohromady

12.08.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na zajištění svého vlastního bydlení bychom měli myslet ještě v mládí, avšak v některých případech se nezadaří a o vlastní nemovitost usilujeme až v pozdějším věku. Pokud ji ale budete chtít financovat hypotéčním úvěrem, můžete narazit.

Na hypotéční úvěr je také možné získat finance pro další nemovitost, nebo takto financovat nemovitost, kterou chceme pořídit dětem. Pokud však o hypotéční úvěr žádá klient v pozdějším věku, banka ho může odmítnout. V současné době je možné splácet hypotéku u některých ústavů až 40 let. O tak dlouhé splácení však mohou zažádat pouze mladí klienti. Všechny banky totiž požadují, aby byla hypotéka splacena do určitého nejvyššího věku. Ten se může u bank lišit, avšak rozdíly nejsou větší než pár let. Některé z bank také určují maximální vstupní věk, což je maximální věk, kdy můžete o hypotéku požádat.

Pro banky je často strop 70 let

Pohled bank na maximální věk splácení není zcela jednotný. Prozkoumali jsme a zjistili, že na našem trhu najdeme buď banky, které striktně vymezují hranici věku, kdy již není možné hypotéku splácet, nebo banky, které oficiálně hranici pro maximální věk splácení neuvádějí. Věk je však nepochybně důležitý i u těchto ústavů, ačkoliv ho výslovně nestanovují a místo toho mluví „o celé řadě faktorů“ a o tom, že každý případ je posuzován individuálně.

Tabulka: Maximální věk pro splacení hypotéky

Bankovní ústav

Maximální věk pro splatnost hypotéky

Česká spořitelna

neuvádějí

Komerční banka

důchod

Hypotéční banka

70

Raiffeisen Bank

65

ČSOB

70

mBank

70

Wüstenrot  

maximální vstupní věk 65, maximální výstupní věk 70 let

Unicredit Bank

dříve 70, nyní nestanovují

Equa Bank

posuzují individuálně

O hypotéku mohou žádat i manželé s dětmi

O hypotéční úvěr však nemusí žádat samotný jedinec, ale získat ho může hned několik klientů dohromady. Žádat mohou například manželé, nebo manželé se svými zletilými dětmi. Banka vždy posuzuje žádost jako celek a přezkoumává bonitu, tedy důvěryhodnost, jednotlivých klientů a jejich schopnost splácet. Při tomto procesu se bere do úvahy hned několik faktorů – příjem klienta a jeho závazky. Dále banka zkoumá, kolik prostředků klientovi zůstane, pokud se od jeho příjmu odečtou veškeré závazky a životní minimum. Poté banka porovná, kolik činí předpokládaná splátka hypotéky a to, zda na tuto splátku bude klient mít dostatek prostředků i po odečtení jeho životních nákladů. Pokud o hypotéku žádá víc klientů zároveň, musí jejich disponibilní příjmy splátku pokrýt dohromady.

TIP: Hledáte nejlepší hypotéku: Přehledně srovnané nabídky hypotečních bank neleznete zde.

Posuzuje se věk nejstaršího žadatele

Při žádosti několika klientů dohromady se vždy posuzuje věk nejstaršího žadatele. Pokud by tedy například žádali o hypotéku manželé, kde má muž 55 a žena 50 let, byl by pro určení maximálního věku důležitý věk manžela. Pokud by žádal například u Raiffeisen Bank, mohl by získat pár hypotéku maximálně desetiletou. Některé banky však povolují výjimku, kdy se může brát do úvahy věk nejmladšího žadatele. Většinou se však tato výjimka podmiňuje tím, že příjmy nejmladšího žadatele postačí na splácení nejméně poloviny měsíční splátky. Takto je možné do žádosti o hypotéku přizvat například své děti, ale pouze tehdy, pakliže jsou zletilé a disponují patřičným příjmem. Pokud již potomci žadatele splácejí vlastní nemovitost, může být naplnění výjimky dost obtížné.

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ