Fitch: Předčasné volby v ČR její úvěrový rating přímo neovlivňují

22.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Praha 22. srpna (ČTK) - Možnost předčasných voleb v České republice nemá žádný přímý vliv na schopnost země splácet závazky. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Ta nyní hodnotí schopnost České republiky splácet dlouhodobé závazky známkou na stupni A+ se stabilním výhledem.

Předčasné volby mohou podle agentury Fitch vést ke změně politického zaměření. V tuto chvíli ale prý není důvod se domnívat, že volby vyústí v dramatickou změnu fiskální nebo hospodářské politiky.

Česká republika se předčasným volbám přiblížila v úterý, kdy poslanci schválili rozpuštění Sněmovny. Prezident Miloš Zeman serveru Parlamentní listy řekl, že rozpuštění Sněmovny potvrdí svým podpisem 28. srpna. Chce tak prý plně využít limit, do kterého musejí být předčasné volby svolány. Podle očekávání by se tak měly konat 25. a 26. října.

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána.

Fitch uvedla, že úvěrový rating České republiky podporují kroky z nedávné doby, týkající se konsolidace veřejných financí. Agentura také upozornila, že větší význam má v jejím hodnocení úvěrového profilu České republiky to, do jaké míra zasáhne zpomalení ekonomiky střednědobé fiskální cíle.

Zvýšení fiskální výdajů v příštím roce přitom nemusí být z úvěrového hlediska negativní, uvádí agentura, protože kroky z minulých let vytvořily prostor pro některá podpůrná fiskální opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK