EK: Kypr by měl dostat další část pomoci, plní podmínky programu

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. září (ČTK) - Kypr plní podmínky záchranného programu, takže by měl dostat dalších 1,5 miliardy eur (téměř 39 miliard korun) z dohodnuté finanční pomoci. Vyplývá to podle agentury Reuters z návrhu Evropské komise, který ještě musí schválit ministři financí Evropské unie.

Inspektoři Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu ve druhé polovině července navštívili Kypr, aby zhodnotili jeho pokroky v ozdravování veřejných financí.

"Pracovníci dospěli k závěru, že kyperský program hospodářských změn je na správné cestě," píše se v návrhu zprávy. Kypr prý plní rozpočtové cíle a činí pokroky v realizaci strukturálních reforem.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (téměř 260 miliard Kč). Dohodu ale provázejí přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

"Úřady učinily rázné kroky ke stabilizaci finančního sektoru," upozorňuje návrh zprávy. Další část pomoci Kypr nedostane v hotovosti, ale v podobě dluhopisů. Využije ji k posílení kapitálu kyperského bankovního sektoru.

Restrukturalizace bankovního sektoru těžce zasáhla kyperskou ekonomiku. Předpokládá se, že hrubý domácí produkt Kypru se letos sníží o 8,7 procenta. Napřesrok se očekává pokles o dalších 3,9 procenta. V roce 2015 by se ekonomika měla vrátit k růstu a stoupnout o 1,1 procenta, píše agentura Reuters.

pmh fcz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK