MF si chce příští rok půjčit na odkup dluhopisů až 210 mld. Kč

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Ministerstvo financí plánuje v příštím roce vydat dluhopisy až za 209,6 miliardy korun. Peníze hodlá využít na odkup dluhopisů splatných v příštím roce a odkup dalších dluhopisů z trhu. Nově vydané dluhopisy by tak neměly zvýšit státní dluh, uvedl úřad v důvodové zprávě k návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jmenovitých hodnot státního dluhu splatných v roce 2014.

Zákon předložilo MF do připomínkového řízení a je k dispozici na internetových stránkách vlády.

Ministerstvo může peníze využít podle návrhu konkrétně na úhradu jistin dluhopisů splatných v roce 2014, státních dluhopisů s dobou splatnosti delší než jeden rok odkupovaných z trhu v roce 2014, případných předčasných splátek dluhopisů nebo případných předčasných splátek jistin úvěrů přijatých od Evropské investiční banky. Splatnost dluhopisů vydaných podle navrženého zákona by činit maximálně 105 let.

"Prodejem státních dluhopisů vydaných podle navrženého zákona se o celkovou částku jejich jmenovité hodnoty zvýší státní dluh, který ke dni 30. června 2013 činil 1678,1 miliardy korun, avšak v plné výši vždy jen bezprostředně po prodeji každé tranše dluhopisů. Po každém použití utržených peněžních prostředků na splátky jednotlivých dluhů se státní dluh vždy zase sníží," uvedlo MF.

Podle aktuální Strategie financování a řízení státního dluhu si chce MF příští rok půjčit 249 miliard korun a o rok později přes 250 miliard korun. Pro letošní rok úřad hrubou výpůjční potřebu revidoval v červenci a nově si chce půjčit 90,7 až 120,7 miliardy korun. Původně dokument MF počítal letos s necelými 231 miliardami korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK