ÚOHS zrušil výsledek tendru na správu státního Seed fondu

19.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil rozhodnutí Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) o tom, že správcem státního Seed fondu, který má zajistit větší dostupnost peněz pro začínající podnikatele, bude QI investiční společnost ze skupiny Conseq. ČTK to dnes potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda s tím, že rozhodnutí není dosud pravomocné a může proti němu být podán rozklad.

Důvodem rozhodnutí bylo podle Švandy to, že žádost zadavatele o zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny investiční společnosti Avant, která se o zakázku také ucházela, byla netransparentní. Antimonopolní úřad současně zrušil vyloučení Avantu z další účasti v zadávacím řízení.

"Jsme rádi, že ÚOHS vyhodnotil naši obranu jako opodstatněnou, postup MPO jako netransparentní a zrušil naše vyloučení z veřejné soutěže. Soutěž dále pokračuje a my jsme připraveni převzít roli správce Seed fondu v krátkém čase a splnit jeho cíle s maximálním úsilím," řekl ČTK výkonný ředitel Avantu Pavel Doležal. Vyjádření MPO a QI investiční společnosti ČTK zjišťuje.

QI investiční společnost ze skupiny Conseq byla vybrána ministerstvem průmyslu a obchodu v březnu ze čtyř uchazečů ve veřejné soutěži. "Spravovat státní fond vnímáme jako prestižní záležitost. Proto bude odměna Consequ 1,27 procenta za spravování fondu pro stát výhodnější, než je obvyklá odměna za obhospodařování takového typu fondu," uvedl tehdy obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

Seed fond je projekt v rámci Operačního programu Podnikání a inovace. Jeho hlavním cílem je podpořit inovačně zaměřené podnikatele, kteří chtějí na základě dobrého nápadu založit, nastartovat nebo rozvinout firmu a nemají dostatek vlastních zdrojů.

Seed fond jim společně se soukromým investorem poskytne kapitál, který mohou využít tak, aby byl co nejvíce podpořen růst firmy. Jde tedy primárně o investice, o které mají malý zájem banky z důvodu rizikovosti. Veřejné prostředky budou poskytovány prostřednictvím speciálně vytvořeného fondu nazvaného Český rozvojový, uzavřený investiční fond, který je ve stoprocentním vlastnictví státu.

Seed fond má celkem dispozici 1,35 miliardy korun, z toho je 810 milionů určeno k podpoře vzniku firem a 540 milionů korun na rozvoj podnikání. U začínajících firem se stát může podílet na investici až ze 70 procent. U podniků, které potřebují další kapitál na rozvoj, nesmí podíl státu přesáhnout 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK