Vláda schválila zákonné opatření ke změnám daní

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh zákonného opatření, které se týká úpravy daní v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Návrhy, které 12. září zamítl Senát, předložilo ministerstvo financí vládě v mírně upravené verzi. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Zákonné opatření projedná Senát a v případě schválení následně na první schůzi nově zvolená Poslanecká sněmovna.

Ministerstvo vládě předložilo verzi, ve které upravilo jen kritizované daňové zvýhodnění investičních fondů a osvobození dividend a podílů na zisku od daní z příjmů. "Příslušná ustanovení byla v návrhu zákonného opatření Senátu upravena v souladu s připomínkami, které k těmto tématům zazněly v Senátu," uvedlo MF. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již v srpnu řekli, že Senát předlohu kvůli těmto změnám zamítne. Označili ji za tunel a riziko pro veřejné rozpočty.

Úplné osvobození dividend pro právnické i fyzické osoby je přitom již obsaženo v platném, avšak nikoliv ještě účinném zákoně. Senátem zamítnutý návrh počítal pouze s předsunutím účinnosti již na rok 2014. Zákonné opatření s tímto posunutím účinnosti nepočítá.

V případě zdanění investičních fondů návrh zákonného opatření zavádí nulovou sazbu daně z příjmů právnických osob pro investiční fondy, které splní vybraná kritéria. Následné zdanění podílů na zisku vyplácených těmito fondy by mělo být na úrovni 19 procent pro právnické osoby a 15 procent pro fyzické osoby. Původní návrh zdaňoval zisky fondů pěti procenty a vyplácené podíly byly osvobozeny od daně zcela.

V návrhu dále zůstaly například integrace daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů nebo prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů ze šesti měsíců na tři roky.

Návrh zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí pak měl obsahuje jednu změnu, a to že v případě koupě nebo směny nemovitosti si budou moci smluvní strany zvolit, kdo bude poplatníkem daně. Může jím být prodávající jako v dosavadním pojetí daně z převodu nemovitostí; v tom případě bude nabyvatel ručitelem. Druhou alternativou je, že poplatníkem daně bude nabyvatel.

Schůze Senátu, na které by tyto návrhy byly projednány, by se měla konat v první polovině října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK