Firma No Stress dostala za předváděcí akce pokuty za 2,23 mil. Kč

02.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Pokuty v celkové výši 2,23 milionu korun dostala od České obchodní inspekce (ČOI) za nekalé obchodní praktiky při předváděcích akcích firma No Stress. Na trhu společnost nepůsobí ani rok. ČTK to dnes sdělil mluvčí inspekce Jan Rotbauer. Firma prý při akcích klamala hlavně oznámeními o různých "výhrách", pro jejichž získání ale museli lidé zaplatit až desítky tisíc korun. Vyjádření firmy se ČTK zatím nepodařilo získat.

Společnost No Stress byla do obchodního rejstříku zapsána teprve loni v listopadu, ale už letos v lednu na předváděcí akci v Chebu u ní inspektoři ČOI odhalili použití klamavých obchodních praktik. Další pochybení zjistili při následujících akcích v Českých Budějovicích, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Zlíně či Olomouci. "Za necelý rok svého působení stačila firma předstihnout v nekalých obchodních praktikách řadu dalších společností," upozornil ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Inspektoři například zjistili, že prodejci No Stress na předváděcích akcích slíbili několikrát lidem, kteří nejrychleji zvednou ruku, výhru. Lidé vyhráli třeba keramický pekáč, vařič nebo přikrývky, ale výhry mohli dostat jedině, když předtím podepsali kupní smlouvy na zboží za tisíce až desetitisíce korun. A někteří účastníci akcí podle ČOI takové kupní smlouvy nakonec podepsali. "Ve všech případech se jednalo o zakázané užití nekalých obchodních praktik," sdělil Rotbauer.

Lidé také měli problémy, když chtěli odstoupit od kupní smlouvy. Firma požadovala 8000 korun za zrušení VIP karty, která byla automaticky aktivována uzavřením smlouvy. Podle ČOI tím firma porušila informační povinnosti. Jen od začátku letošního roku dostala inspekce od spotřebitelů 13 stížností na jednání No Stress. Za stejné období provedla ČOI u firmy 18 kontrol.

Za nekalé obchodní praktiky a další porušení zákona o ochraně spotřebitele uložila inspekce společnosti No Stress zatím sedm pokut v celkové výši 2,23 milionu korun. Nejvyšší sankce činila 800.000 korun. ČOI navíc provádí další šetření v souvislosti s pochybeními No Stress. "Proto bychom spotřebitele chtěli před touto společností varovat," uvedl ředitel ČOI. Žádnou z pravomocně udělených pokut zatím společnost neuhradila, takže inspekce předala pohledávky k vymáhání příslušnému celnímu úřadu.

Podle informací ČOI zveřejněných v září působí v ČR několik set firem, které se zabývají nabídkou zboží v předváděcích akcích. Jejich denní tržby se pohybují mezi 700.000 a 800.000 Kč. Četnost kontrol předváděcích akcí letos podle šéfa inspekce Velčovského meziročně stoupla o 42 procent. ČOI dala od letošního ledna do srpna organizátorům předváděcích akcí pokuty v objemu 17,2 milionu korun, loni ve stejném období to bylo 3,7 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK