EK je připravena obvinit Gazprom ze zneužívání pozice na trhu

03.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vilnius 3. října (ČTK) - Evropská komise je připravena obvinit ruskou plynárenskou společnost Gazprom z používání praktik porušujících antimonopolní pravidla. Uvedl to dnes podle agentury Reuters evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Evropská komise začala před více než rokem vyšetřovat Gazprom kvůli podezření, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy. Toto vyšetřování se týká rovněž České republiky.

Podle informací komise z doby zahájení vyšetřování padá na Gazprom podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom je podezřelý také z toho, že účtuje některým zemím nepřiměřeně vysoké ceny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost hodlá v celém letošním roce zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů po loňském propadu o osm procent na 139 miliard kubíků.

Gazprom je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Firma pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. V poslední době ale na evropském trhu čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných hornin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK