ČNB uložila rekordní pokutu pojišťovacímu zprostředkovateli

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Česká národní banka (ČNB) uložila fyzické osobě vůbec nejvyšší pokutu, a to šest milionů korun. Pokutu centrální banka uložila registrovanému pojišťovacímu zprostředkovateli Lukáši Štorkovi, informovala na internetu. Pokuta se týká pochybení při zprostředkovávání smluv ohledně investičního životního pojištění.

"Jedná se dosud o nejvyšší peněžitou sankci, kterou Česká národní banka uložila registrovanému pojišťovacímu zprostředkovateli - fyzické osobě a jednu z nejvyšších pokut uložených dohlíženým subjektům vůbec. Pokuta tomuto zprostředkovateli, který v rozhodné době pracoval pro společnost OVB Alfinanz byla uložena za závažné nedostatky při zprostředkovávání pojistných smluv - produktu investičního životního pojištění koncovým klientům," uvedla na dotaz ČTK centrální banka.

Štork podle ČNB i přes již dřívější postihy zprostředkovával investiční životní pojištění klientům, pro které nebyl tento produkt objektivně vhodný, nedostatečně informoval klienty o poplatkové struktuře pojištění a nedostatečně zaznamenával konkrétní požadavky a potřeby klientů.

Se Štorkem přitom již podobné řízení centrální banka vedla v roce 2010. Tehdy mu mimo jiné nařídila, aby přestal nevhodné pojistné smlouvy klientům nabízet.

Pojišťovací zprostředkovatel je právnická nebo fyzická osoba registrovaná u ČNB, která za úplatu provozuje zprostředkovatelskou činnost v pojišťovnictví. Seznamy zprostředkovatelů zveřejňuje centrální banka na internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK