Rozpočtové deficity eurozóny a EU loni klesly, dluh stoupl

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. října (ČTK) - Rozpočtový deficit zemí eurozóny se loni snížil na 3,7 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 4,2 procenta. Uvedl to v dnešní revidované zprávě evropský statistický úřad Eurostat. Čísla pro eurozónu jsou stejná jako v předchozí zprávě, v případě Evropské unie však statistici údaj mírně vylepšili. Schodek činil 3,9 procenta místo dříve uváděných čtyř procent a snížil se ze 4,4 procenta. Zadlužení v obou regionech se však zvýšilo.

Údaj za Evropskou unii ještě nezahrnuje Chorvatsko, které je členem EU od letošního července. Včetně Chorvatska je ale údaj o deficitu stejný.

Zadlužení eurozóny i EU vyjádřené poměrem k výkonu ekonomiky však prudce stouplo. Dluh zemí platících eurem vzrostl na 90,6 procenta HDP z 87,3 procenta HDP. V EU se pak zvýšil na 85,2 procenta HDP z 82,4 procenta.

Eurostat rovněž potvrdil, že český rozpočtový deficit loni stoupl na 4,4 procenta ze 3,3 procenta v roce 2011. Zhoršil ale údaj o dluhu, který podle nových údajů činil 46,2 procenta místo 45,8 procenta HDP. Dluh se tak zvýšil o 4,8 procentního bodu, je však stále poloviční ve srovnání s eurozónou.

Nejnižší deficity měly loni vlády Estonska a Švédska, obě 0,2 procenta. Pod jedním procentem byl také deficit Lucemburska a Bulharska. Německo pak vykázalo mírný přebytek 0,1 procenta. Celkem 17 členských států mělo deficit nad stanoveným tříprocentním limitem. Nejvyšší byl deficit ve Španělsku, kde dosáhl 10,6 procenta HDP. Proti roku 2011 se deficit snížil v 15 státech.

Estonsko mělo rovněž nejnižší zadlužení, pouze 9,8 procenta. Vyšší než požadovaných 60 procent HDP je dluh ve 14 členských zemích. Nejvyšší byl v Řecku, 156,9 procenta HDP. Nad 100 procenty je dluh také v Itálii, Portugalsku a Irsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK