Samsung si upevnil pozici světové jedničky na trhu se smartphony

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 29. října (ČTK) - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics si ve třetím čtvrtletí upevnil postavení světové jedničky na trhu s chytrými mobilními telefony. Jeho podíl na tomto trhu překonal hranici 35 procent, vyplývá z analýzy, jejíž výsledky dnes zveřejnila společnost Strategy Analytics.

Samsung během tří měsíců do konce září prodal rekordní počet 88,4 milionu chytrých telefonů. Meziročně to je zvýšení o 55 procent, tvrdí podle agentury AFP analytická společnost. Podíl společnosti v tomto segmentu trhu tak vzrostl na 35,2 procenta z 32,9 procenta v loňském třetím čtvrtletí.

Americkému technologickému gigantu Apple objem prodeje ve stejném období vzrostl o 26 procent na 33,8 milionu kusů. Jeho podíl na trhu ale klesl na 13,4 procenta z 15,6 procenta před rokem. Ztráty by ale firma se sídlem v Kalifornii mohla smazat v letošním posledním kvartálu, a to díky prodeji nových modelů svého chytrého telefonu iPhone.

Apple v pondělí oznámil, že čistý čtvrtletní zisk mu už potřetí v řadě klesl, a to i přesto, že tržby z prodeje iPhonů ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí vzrostly o 26 procent. Firma také poprvé za 11 let zaznamenala pokles celkového ročního zisku. Analytiky zklamal výhled, který naznačuje, že zisky by v budoucnu mohly nadále klesat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK