Tři velké japonské banky čeká kontrola kvůli službám pro jakuzu

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Japonský úřad pro finanční služby zahájí příští týden inspekci tří největších japonských bank, u nichž má podezření, že umožňovaly bankovní transakce členům zločineckých organizací známých pod označením jakuza. Mezi podezřelými institucemi je i jedna z největších bank světa Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG). Informovaly o tom dnes zahraniční agentury.

K podezřelým finančním ústavům patří podle agentury Reuters dále Mizuho Financial Group, což je podle aktiv druhá největší banka v Japonsku. Ta se ocitla pod palbou kritiky minulý měsíc za to, že údajně nepřestala poskytovat půjčky členům jakuzy, která je japonskou obdobou italské mafie. Na seznamu podezřelých je také japonská bankovní trojka Sumitomo Mitsui Financial Group.

V pondělí banka Mizuho sdělila, že kvůli skandálu kolem poskytování úvěrů organizovanému zločinu odstoupí tři vysocí vedoucí pracovníci, mezi nimi i předseda bankovní divize. Prezident banky Jasuhiro Sato ve funkci zůstane, ale vzdá se půlročního platu.

Společnost Mizuho již dříve připustila, že její vysocí manažeři už před třemi lety věděli, že banka půjčila 200 milionů jenů (38 milionů Kč) japonským zločineckým gangům, a to převážně v podobě úvěrů na nákup automobilů.

Jakuza je zapletena do obchodování s drogami a se zbraněmi, dále do hazardu, prostituce, vydírání a do úplatkářských afér při obchodování s nemovitostmi a stavebních zakázkách. Vzhledem k tomu, že jakuza působí v mnoha sektorech japonské ekonomiky, je pro finanční společnosti obtížné vyhýbat se obchodním kontaktům s ní, upozorňuje agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK