Vláda v nařízení upřesnila pravidla pro odstoupení od smlouvy

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Vláda dnes schválila pravidla pro chování smluvních partnerů v případě spotřebitelských smluv uzavíraných "na dálku" nebo mimo obchodní prostory podnikatele. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Jiří Rusnok. Cílem návrhu je usnadnit spotřebiteli postup při uplatňování jeho práva na odstoupení od smlouvy. V současné době není v českém právním řádu upraven vzorový formulář pro odstoupení od smlouvy takto uzavřené, ani vzorové poučení.

Návrh nařízení vlády, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), vychází z příslušné evropské směrnice a navazuje na přijetí nového občanského zákoníku.

"V návaznosti na evropskou legislativu je nově navrhováno zapracovat do našeho právního řádu stejná pravidla pro chování smluvních partnerů v případě spotřebitelských smluv uzavíraných distančním způsobem nebo mimo obchodní prostory podnikatele," uvádí důvodová zpráva. Návrh obsahuje zejména základní informace o právu na odstoupení od smlouvy, pokyny pro vyplnění vzorového formuláře, i samotný formulář.

Využití vzorového formuláře má zůstat dobrovolné, spotřebitel bude moci odstoupit od smlouvy i jinou formou než s jeho využitím. "Využití formuláře však spotřebiteli zjednoduší proces odstoupení od smlouvy a mělo by pro něj znamenat i určitou právní jistotu," uvedlo MPO v materiálu.

Ministerstvo očekává, že navrhované nařízení vlády bude mít pozitivní dopad na podnikatelské prostředí v ČR, přijetí vzorového formuláře totiž povede ke zjednodušení zejména přeshraničních obchodních aktivit podnikatelů. Nařízení má vstoupit v účinnost 1.ledna 2014, spolu s novým občanským zákoníkem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK