ČNB: Dluhy domácností u bank v září vzrostly na 1,19 bilionu Kč

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v září opět zvýšily, proti srpnu vzrostly o 4,73 miliardy korun na 1,19 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o zhruba 49 miliard korun. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost podniků v září meziročně stoupla o 11,4 miliardy korun na 975,8 miliardy korun a ve srovnání s předchozím měsícem se zvýšila o 5,1 miliardy Kč.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti srpnu o 534,5 milionu korun na více než 1,2 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 65,6 miliardy korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v září meziročně vzrostly o 5,6 miliardy korun na zhruba 333 miliard korun a ve srovnání s předchozím měsícem byly nižší o 1,4 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK