EU chce povolit nový typ geneticky modifikované kukuřice

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. října (ČTK) - Evropská unie chce povolit pěstování nového typu geneticky modifikované kukuřice. Bude to první schválení geneticky modifikované plodiny (GMO) za více než deset let. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na předběžný návrh vypracovaný Evropskou komisí, který má k dispozici.

Návrh vznikl poté, co druhý nejvyšší evropský soud minulý měsíc obvinil EK, že zdlouhavě prodlužuje schvalovací proces u kukuřice odolné vůči hmyzu, kterou vyvinuly společně firmy DuPont a Dow Chemical.

Komise by podle agentury Reuters měla poslat návrh ke schválení nové kukuřice ministrům EU příští týden. I kdyby jednotlivé země návrh neschválily, což se očekává, má EK pravomoc do konce roku pěstování schválit.

V Evropě o pěstování GMO není příliš velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region pouze nepatrný podíl. Přestože není pravděpodobné, že by se nová plodina někdy v Evropě začala hojně pěstovat, postaví se určitě proti návrhu na schválení množství ekologických aktivistů, skeptických konzumentů i některé vlády EU.

Žádos o schválení pěstování nové kukuřice, která se mimo Evropu prodává pod jménem Herculex, byla poprvé předložena v roce 2001. Řada hodnocení bezpečnosti vypracovaných v reakci na námitky některých zemí ale celý proces zpozdila o více než deset let. Minulý měsíc soud donutil EK jednat. Podle legislativy EU je nyní řada ve schvalovacím procesu na ministrech EU. Proti schválení se ale zřejmě postaví vlády některých zemí, jako Francie, Rakouska a Polska. Podpořit by ho mohly Británie, Španělsko a Švédsko.

V EU se v současnosti pěstuje pouze kukuřice odolná vůči hmyzu vyvinutá firmou Monsanto, která byla schválená v roce 1998. Pěstuje se na rozloze zhruba 100.000 hektarů, a to hlavně ve Španělsku, dále pak v Portugalsku, České republice, Rumunsku a na Slovensku. V sedmi zemích EU je pěstování zakázáno. Jsou to Rakousko, Bulharsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie a Lucembursko.

GMO se pěstují hlavně v Severní a Jižní Americe a části Asie. Loni se tyto plodiny pěstovaly po celém světě na ploše 170 milionů hektarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK