Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v říjnu mírně zpomalil

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. listopadu (ČTK) - Růst podnikatelské aktivity v zemích eurozóny minulý měsíc mírně zpomalil. Ukázaly to konečné výsledky průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila konzultační společnost Markit. Zpomalení růstu je ale menší, než naznačovaly první odhady. Údaje podle expertů zvyšují obavy, že oživování z vleklé recese v měnové unii stagnuje.

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje průmysl i služby, klesl v říjnu na 51,9 bodu. V září byl ukazatel na hodnotě 52,2 bodu a Markit před dvěma týdny v prvním rychlém odhadu uvedl, že říjnový index se sníží až na 51,5 bodu. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranici, signalizuje růst aktivity. Konečný říjnový výsledek tedy představuje mírné zlepšení.

Aktivita v německých a francouzských společnostech se minulý měsíc zlepšovala stejným tempem jako v předešlém období. V italském sektoru služeb a ve španělských společnostech se ale propadla.

"Zpomalení růstu podnikatelské aktivity zvyšuje obavy, že oživování stagnuje, a vytváří další tlak na Evropskou centrální banku, aby zotavování podepřela," sdělil podle agentury Reuters hlavní ekonom Markit Chris Williamson.

ECB bude o měnové politice jednat ve čtvrtek. Podle Reuters tlaku na další snížení úrokových sazeb zřejmě odolá, a to i přes prudké zpomalení inflace, která se v říjnu dostala nedaleko čtyřletého minima a hluboko pod cíl ECB udržovat ji pod dvěma procenty.

Říjnový průzkum Markitu mimo jiné ukázal, že společnosti opět zlevňovaly své produkty pro koncové zákazníky. Klesá tak šance, že míra inflace opět zamíří vzhůru, poznamenal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK