Zájemci si zatím objednali spořicí dluhopisy za zhruba 19 mld. Kč

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Zájemci si do dnešních 12:00 objednali spořicí dluhopisy za 18,6 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva financí na sociální síti Facebook. Dnes je poslední den na objednávky, které je nutné zaplatit do 14. listopadu. Prodej dluhopisů zahájilo ministerstvo financí v pondělí, plány počítaly s prodejem dluhopisů za pět až 10 miliard korun.

Ministerstvo zkrátilo termín pro objednávky dluhopisů, původně měl termín vypršet 29. listopadu. Předčasně muselo kvůli velkému zájmu ministerstvo zkrátit termín na objednávky již v rámci jarní emise. Tehdy si lidé koupili cenné papíry za 17,6 miliardy korun.

Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. Peníze za dluhopisy tak musí být připsány na účet nejpozději do 14. listopadu.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy vydá MF 12. prosince. V rámci této emise nenabízí úřad na rozdíl od předchozích emisí krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku.

Pro zájemce je tak k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. Nyní jsou v oběhu dluhopisy za 73,8 miliardy korun, vlastní je zhruba 82.500 investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK