ČNB zahájila devizové intervence, dovážené zboží zdraží

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Česká národní banka dnes poprvé od roku 2002 zahájila devizové intervence. Chce tím oslabit korunu, a uvolnit tak ještě více měnové podmínky, úrokové sazby jsou totiž na nule. Koruna následně okamžitě oslabila proti euru na čtyřleté minimum. Kurz koruny chce banka pomocí intervencí držet poblíž hladiny 27 Kč/EUR. Podle analytiků intervence a oslabení koruny se v řádu týdnů projeví ve zdražení dováženého zboží.

Nejdříve zdraží podle analytiků pohonné hmoty, a to zhruba o 50 haléřů na litr, poté se zvýší ceny řady dovážených produktů ale i dovolených. Na předvánočním trhu zdraží elektronika a další zboží o tři až čtyři procenta. "Druhé přijdou na řadu potraviny, kde ale nebude situace tak jednoznačná. Některé položky zdraží viditelně, u jiných nebudou změny patrné vzhledem k sezonní kolísavosti cen," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Ceny zahraničních zájezdů pořádaných tuzemskými cestovními kancelářemi by se kvůli prudkému oslabení koruny zvýšit ovšem neměly. "Ceny zájezdů na léto by to ovlivnit nemělo i vzhledem ke konkurenci na trhu," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková.

Podle ČNB vlivem nárůstu dovozních cen lze sice očekávat nižší koupěschopnost domácností, jejich poptávka však může být ve zvýšené míře přesměrována k domácímu zboží a službám. Zároveň slabší kurz podle centrální banky podporuje české vývozy, a tím roste konkurenceschopnost a ziskovost podniků a i jejich ochota investovat. "Oživení výroby následně přispívá k nárůstu zaměstnanosti a mezd, což zvyšuje kupní sílu domácností," uvedla ČNB.

Podniky tak rozhodnutí ČNB intervenovat vítají. Slabší koruna totiž pomůže především exportérům. Pokles kurzu české měny by se mohl projevit v tvorbě nových pracovních míst. Analytik Patria Finance David Marek na základě dnešního rozhodnutí ČNB přehodnotil odhad HDP pro příští rok z 1,6 procenta na 2,0 procenta. Tato změna v prognóze HDP vede ke snížení odhadu míry nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu na 7,2 procenta. "Vyjádřeno jiným způsobem, díky devizovým intervencím by mělo vzniknout zhruba 10.000 pracovních míst," dodal.

Vzhledem k tomu, že ČNB intervenuje proti koruně, tak není omezená výší devizových rezerv, upozornil hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. ČNB totiž prodává koruny, které může tisknout teoreticky neomezeně a devizové rezervy si intervencemi zvyšuje. Guvernér ČNB Miroslav Singer dnes potvrdil, že centrální banka je schopna intervenovat na devizovém trhu neomezeně.

ČNB podle guvernéra ukončí devizové intervence v okamžiku, kdy bankovní rada usoudí, že ekonomika má před sebou dramatické inflační tlaky, které odůvodní výraznou změnu měnové politiky. "Ukončíme intervenční režim až si budeme velmi, ale opravdu velmi jistí, že nebudeme muset intervence zahajovat v dohledném období znovu, nebo vracet úrokové sazby zpět na nulu," uvedl Singer.

Bývalý prezident Václav Klaus považuje zahájení devizových intervencí za chybný a riskantní krok. "Odvolávat se na to, že měnová politika musí plnit inflační cíl, je nesmyslné. Tento cíl si dali naši bankéři sami, to není žádná shůry posvěcená hodnota. Potřebujeme systémovou změnu v ekonomice, rozumnou rozpočtovou politiku a návrat k normální parlamentní politice. Nepotřebuje devizovou intervenci," uvedl. Všechny nynější členy bankovní rady přitom jmenoval právě Klaus jako prezident.

ČNB dnes také ve své nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, očekává pokles HDP o 0,9 procenta. Pro příští rok odhad naopak zhoršila, nově čeká růst o 1,5 procenta, uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Banka ovšem zároveň vypracovala alternativní scénář počítající právě s devizovými intervencemi, letos v něm očekává pokles o 0,9 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK