Oslabení koruny se asi projeví v cenách PC až po Vánocích

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Oslabení koruny se zřejmě plně projeví ve vyšších cenách počítačů až po Vánocích. Velkou část vánočního zboží již mají distributoři ve skladech nakoupenou za nižší ceny. Do všech nových dodávek se ale změna kurzu k euru o více než korunu na 27 Kč/EUR plně projeví. Vyplývá to z informací firem. Koruna oslabila kvůli zásahu České národní banky.

"Finální cena produktů závisí na kurzu koruny, proto očekáváme odpovídající zdražení všech nových dodávek pro český trh. Zboží na předvánoční trh je však již naskladněno, proto se případné zdražení promítne až do prodeje výrobků v dalším období," uvedl obchodní ředitel divize tisku a osobních počítačů HP Jan Zeman.

Podobně reagoval dodavatel počítačů Asus. "U již naskladněných počítačů a tabletů neočekáváme žádnou změnu ceny, aspoň my ji do konce roku neplánujeme," řekl zástupce Asusu Stanislav Tošner.

První zdražení v rozmezí pěti až deseti procent se podle mluvčího sítě obchodů Euronics Bohuslava Komína projeví nejdříve na začátku ledna u rychloobrátkového elektra, jako jsou mobilní telefony, tablety nebo menší notebooky. Následovat je budou televizory, které jsou nejdůležitějším segmentem pro prodejce elektra a u kterých bude zdražení nejmarkantnější kvůli současným velmi nízkým maržím.

Očekávané zdražení by mohlo zvýšit zájem lidí nakoupit ještě před koncem roku za nižší ceny. "Nevylučujeme ani možnost, že letošní povánoční slevy neproběhnou v takovém rozsahu jako v předchozích dvou letech, protože nebude dostatek zboží," podotkl Komín.

Podle dodavatele čipů Intel se změna kurzu projeví u obchodníků v plné míře, protože dlouhodobě nízké marže nedávají prakticky žádný prostor pro absorbování tak významného kurzového rozdílu.

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit kurz koruny. V reakci na tento krok česká měna oslabila o více než korunu k euru i dolaru. ČNB chce korunu držet poblíž hladiny 27 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK