Podnikatelé odmítají požadavek odborů na zvyšování minimální mzdy

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Zástupci podnikatelů odmítají požadavek odborů na zvyšování minimální mzdy o nejméně 500 korun ročně. ČTK dnes o tom informoval Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Minimální mzda činí od srpna 8500 Kč.

Zaměstnavatelé proto nesouhlasí s výrokem předsedy Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíra Dufka na středeční tiskové konferenci po jednání s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. "Jsme si vědomi, že ta částka nemůže být přepálena, protože firmy v České republice částku unesou jen někde ve výši maximálně 600 až 700 korun ročně," uvedl Dufek. Zaměstnavatelé nepovažují takový postup za seriózní, ale spíše za pokus o mediální zviditelnění.

Odbory by podle zaměstnavatelských svazů měly reálnost svých požadavků nejprve konzultovat s nimi. V letošním roce se česká ekonomika propadne přibližně o 1,5 procenta. Ani příští rok nepřinese výrazné oživení, podle odhadu zaměstnavatelů se HDP zvýší zhruba o jedno procento.

Lidé s minimální mzdou si polepšili od srpna o 500 Kč po více než šesti letech. Na výplatní pásce tak najdou něco přes třetinu toho, co na ní má průměrný zaměstnanec. Zvýšení minimální mzdy nařídila vláda Jiřího Rusnoka. Víc by si mělo podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí vydělat až 120.000 pracovníků. Minimální mzda se začala v Česku vyplácet od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK