Praha 5 vypoví smlouvu s firmou Geosan o zástavbě Na Pláni

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Radnice Prahy 5 vypoví smlouvu o smlouvě budoucí s firmou Geosan Sigma na prodej pozemků v lokalitě Na Pláni v souvislosti s výstavbou domů. Vypovězení projednali a schválili na svém dnešním zasedání zastupitelé Prahy 5. Radnice chce rovněž ukončit smlouvu s developerem na přestavbu lokality Buďánka. Firma Geosan se proti tomu ohradila a chce vymáhat po radnici škodu 160 milionů korun.

"Jedná se o společný postup koalice, který byl projednán," řekla na jednání zastupitelstva místostarostka Naděžda Kratochvílová.

Radnice tak zareagovala na výzvu radních hlavního města. Ti si nechali vypracovat právní posudek, z něhož vyplývá, že je možné smlouvu o smlouvě budoucí na nákup pozemků vypovědět. Geosan má po vybudování domů od radnice koupit pozemky za 49,7 milionu. To je podle kritiků pro Prahu 5 nevýhodné a cena je neadekvátní.

Firma Geosan postup Prahy 5 označila za protiprávní. "Geosan Sigma konstatuje, že postup městské části Praha 5 není v souladu ani s právními předpisy a ani s uzavřenými smluvními dokumenty," píše firma ve svém tiskovém prohlášení. Zároveň uvedla, že bude vymáhat škodu, kterou vyčíslila na 160 milionů korun. Zároveň upozornila, že projekt takzvaných startovacích bytů nebyl její, ale Prahy 5, která prý navíc s firmou nespolupracovala, ačkoliv ji k tomu zavazovaly smluvní vztahy.

Prodej a výstavbu kritizovali zejména místní obyvatelé. Kritici prodeje označují smlouvu jako pro radnici nevýhodnou, pozemky by prý Praha 5 prodala podle návrhu smlouvy pod cenou. Navíc by výstavba zlikvidovala zeleň a školku.

Praha 5 by se podle usnesení magistrátu případným prodejem mohla dopustit porušení povinnosti zjistit cenu nemovitosti podle zvláštních předpisů a dále povinnost předložit záměr prodat předmětné pozemky Praze. Pokud by se prokázalo, že hodnota pozemků je zřejmě vyšší než 50 milionů korun, mělo by podle zákona o prodeji rozhodovat hlavní město, ne pouze Praha 5.

Na Pláni chtěl developer na zelené louce vystavět více než desítku domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK