Co týden dal? Elektřina domácnostem v roce 2014 zlevní

29.11.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Údaje Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ukazují, že elektřina pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta. Ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů. Více v pravidelném týdenním přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Po měsících růstu klesla v říjnu v zemích platících eurem nezaměstnanost o desetinu procentního bodu na hodnotu 12,1 procenta. V celé Evropské unii zůstala v říjnu stabilní na úrovni 10,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Evropské stavebnictví letos dosáhlo svého dna, od příštího roku by měla stavební produkce opět velmi pomalým tempem růst. Vyplývá to z nejnovější prognózy oborového sdružení Euroconstruct, kterou ČTK poskytla členská firma Euroconstructu ÚRS Praha. Stavebnictví v ČR si však bude muset počkat, růstu se nejspíš nedočká ani v roce 2015.
Více informací

Odliv vkladů z kyperských bank se v říjnu zpomalil na minimum od počátku tohoto roku. Poprvé od březnové krize se navíc na ostrově zvýšily vklady lidí ze zemí mimo Evropskou unii. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů kyperské centrální banky.
Více informací

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v listopadu překvapivě zrychlilo na 1,3 procenta z 1,2 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že inflace zůstane beze změny na 1,2 procenta.
Více informací

Objem bankovních úvěrů poskytnutých firmám a domácnostem v zemích platících eurem v říjnu opět klesl. Oznámila to dnes Evropská centrální banka (ECB). Data podle agentury Reuters podtrhují křehký stav ekonomiky eurozóny a vytváří tlak na ECB, aby podnikla další kroky na podporu ekonomiky.
Více informací

Tlaky ve finančním sektoru eurozóny se zmírnily a napětí v něm je nyní na úrovni doby před začátkem globální finanční krize v roce 2007. Uvedla to Evropská centrální banka (ECB) v dnešní pololetní zprávě o finanční stabilitě v zemích eura. Situace v sektoru podle zprávy ale zůstává nadále křehká.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) uvažuje o novém balíku levných úvěrů s delší dobou splatnosti, který by byl ale dostupný jen těm bankám, které budou peníze dál půjčovat podnikům. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes na svém webu napsal německý list Süddeutsche Zeitung.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Elektřina pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes představil Energetický regulační úřad (ERÚ). Ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů.
Více informací

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v říjnu dále zvýšily, proti září vzrostly o 6,1 miliardy korun na 1,2 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 49 miliard korun. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.
Více informací

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijní reformy, mělo na konci třetího čtvrtletí 4,95 milionu lidí. To je o 185.000 méně než na konci roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.
Více informací

Poslanci schválili zákonné opatření Senátu, které mění daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku od příštího roku. Kvůli změnám v daních tak mohou například zdražit nové byty až o desítky tisíc korun.
Více informací

Téměř polovina obchodníků při letních výprodejích šidila, Česká obchodní inspekce (ČOI) jim rozdala 194 pokut v celkové výši 2,4 milionu korun. ČOI o tom informovala v tiskové zprávě.
Více informací

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce pro příští a následující roky zachovat daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce, které má ke konci letošního roku skončit. Návrhem, podle kterého by na vratce spotřební daně měli farmáři získat zpět podobně jako letos 1,4 miliardy Kč ročně, se má ve středu zabývat vláda. Materiál je kabinetu předkládán s rozporem, protože zásadní připomínky proti němu uplatnila tři ministerstva.
Více informací

V Česku přibylo lidí, kteří pracují na částečný úvazek. V prvním pololetí jich bylo o 59.500 víc než před rokem, tedy o 22 procent. Celkem na kratší dobu dělalo 326.700 osob. Je to 6,6 procenta zaměstnaných. I tak je ČR ve využívání zkrácených úvazků hluboce pod průměrem EU a je téměř na konci žebříčku členských zemí. Vyplývá to z analýzy vývoje zaměstnanosti v ČR za první pololetí, kterou by se měla ve středu zabývat vláda.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU