Majetek domácností v USA vzrostl na nový rekord

09.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. prosince (ČTK) - Hodnota majetku amerických domácností po odečtení závazků vzrostla během třetího čtvrtletí o 1,9 bilionu na nový rekord 77,3 bilionu dolarů (1,55 trilionu Kč). Dopomohl k tomu letošní výrazný vzestup hodnoty akcií, podílových fondů a obytných domů. Plyne to z dnešní zprávy americké centrální banky (Fed).

 

Hodnota obytných realit se zvýšila o 428 miliard dolarů, zatímco hodnota akcií a podílů v podílových fondech za čtvrtletí narostla o 917 miliard USD. K silnému růstu akcií přispívá hlavně krajně uvolněná měnová politika Fedu, díky níž letos americké akciové indexy rostou na nová maxima.

Růst tržních cen domů a akcií motivuje domácnosti k vyšším výdajům. Za recese se americké spotřebitelské výdaje silně propadly, protože domácnosti byly těžce zadlužené a hodnota jejich majetku kvůli propadu na trzích výrazně klesla.

Po recesi domácnosti začaly snižovat dluhy, což omezovalo i spotřebu. Letos ale trend oddlužování zřejmě končí, uvádí zpráva Fedu. Dluh domácností se ve třetím čtvrtletí zvýšil o tři procenta na 13,1 bilionu dolarů a vykázal nejvýraznější vzestup od počátku roku 2008. Mírně se zvýšil i celkový dluh na hypotékách, který tak zaznamenal první nárůst od začátku roku 2009.

Dnešní údaje tak podle agentury Reuters potvrzují příznivé vyhlídky největší světové ekonomiky, která v poslední době vykazuje zrychlené oživování. Ekonomika Spojených států v letošním třetím čtvrtletí stoupla o 3,6 procenta, což je nejrychleji od začátku loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK