Maďarská centrální banka snížila úrok na tři procenta

17.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 17. prosince (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky dnes podle očekávání snížil základní úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu na nové rekordní minimum tří procent. Oznámený krok by měl více podpořit ekonomiku, která se zotavuje pouze velmi pomalu. Banka se rozhodla snížit úroky navzdory spekulacím, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat svůj stimulační program.

Podle analytiků je nyní hlavní otázkou, jak dlouho ještě hodlá maďarská centrální banka pod novým vedením úrokové sazby snižovat. Maďarsko a další země z kategorie rozvíjejících se trhů zažily díky podpůrným krokům Fedu vysoký příliv kapitálu, a maďarská centrální banka tak získala prostor pro snižování úroků.

Dnešní snížení sazeb je přesně v souladu s odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Pouze jeden z dotázaných analytiků čekal mírnější snížení, a to o 0,1 procentního bodu. Základní úroková sazba v Maďarsku se snížila již 17. měsíc za sebou.

Od srpna 2012 se základní úrok v Maďarsku snížil již o čtyři procentní body. Jakmile však začne Fed omezovat svá stimulační opatření, nálada na rozvíjejících se trzích by se podle analytiků mohla rychle změnit. To by mohlo poškodit forint a maďarské státní dluhopisy, jejichž vysoký objem drží zahraniční investoři.

Maďarská centrální banka zatím nenaznačila, zda se chystá někdy v brzké době ukončit cyklus snižování úroků. Analytici očekávají, že by v prvním čtvrtletí mohl základní úrok klesnout na 2,8 procenta, protože inflace je v Maďarsku nyní nejníže za 40 let.

O měnové politice dnes rozhodovala i Česká národní banka. Ta se rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 Kč/EUR. Úrokové sazby drží ČNB na historicky nejnižší úrovni již déle než rok. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK