Míra nezaměstnanosti v Řecku druhé čtvrtletí za sebou klesla

19.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 19. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku se ve třetím čtvrtletí snížila na 27 procent z 27,1 procenta v předchozích třech měsících. Nezaměstnanost zaznamenala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, stále však zůstává blízko rekordu 27,4 procenta z prvního čtvrtletí letošního roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil řecký statistický úřad.

Řecko nedávno zveřejnilo údaje za samotné září, které se však liší od čtvrtletních údajů, protože vycházejí z jiného vzorku respondentů, upozornila agentura Reuters. Čtvrtletní výsledky jsou sezonně upravené. Podle měsíčních údajů míra nezaměstnanosti stoupla v září o 0,1 procentního bodu na 27,4 procenta.

Řecká nezaměstnanost je více než dvojnásobkem průměru eurozóny, kde v říjnu činila 12,1 procenta. Vysoká nezaměstnanost odráží vleklý hospodářský propad země v důsledku dluhové krize a vynucených úsporných opatření vlády.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Od té doby dostalo dva záchranné balíky v úhrnné sumě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč) a výměnou za pomoc zavádělo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a opakovaně zvyšovalo daně, což sráželo ekonomiku a vyvolávalo protesty obyvatel.

Řecká vláda a mezinárodní věřitelé předpokládají, že výkon řecké ekonomiky se letos sníží o čtyři procenta. Ekonomika by tak měla klesnout již šestým rokem za sebou, v příštím roce by se však měla vrátit k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK