MMF kritizuje hospodářskou politiku Ukrajiny a nedostatek reforem

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. prosince (ČTK) - Ukrajinská vláda se z velké části vzdala potřebných strukturálních reforem a její současná hospodářská politika se podílí na recesi ukrajinské ekonomiky. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Vyzval zároveň Kyjev ke snižování rozpočtového deficitu, odstraňování subvencí v energetickém sektoru a k posilování bankovního sektoru.

"Současná makroekonomická politika vytváří velké vnější a rozpočtové nerovnováhy a přispívá k prohlubování recese," uvedl MMF. Fond začátkem roku 2011 zmrazil úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč), protože Kyjev odmítl uskutečnit některé reformy, včetně zvýšení cen plynu pro domácnosti.

Ukrajina tento týden uzavřela zlomovou dohodu o rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem, která pomůže Kyjevu odvrátit hrozící bankrot a Moskvě přinese důležité body v zápasu s Evropskou unií o budoucnost Ukrajiny. Kreml snížil Kyjevu nákupní cenu ruského zemního plynu o třetinu a uvolnil ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard dolarů.

MMF nicméně upozorňuje, že pokud Kyjev neuskuteční komplexní reformy zahrnující tvrdá úporná opatření, pak jakákoliv finanční pomoc pro Ukrajinu je v podstatě jen sypáním peněz do černé díry. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden prohlásil, že vyčleněných 15 miliard dolarů pro Ukrajinu představuje bezpečnou investici, která bude splacena.

Představitelé MMF uvedli, že případný nový úvěrový program pro Ukrajinu by měl být podmíněn hospodářskými reformami. Měl by mít i menší objem, než předchozích 15 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK