Hodnota bitcoinu se vrátila nad 1000 dolarů

06.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. ledna (ČTK) - Hodnota kybernetické měny bitcoin se vrátila nad 1000 dolarů (přes 20.000 korun). Za nárůstem stála zpráva, že měnu začne přijímat výrobce internetových her Zynga. Informoval o tom server BBC.

Hodnota bitcoinu v posledních měsících prochází značnými výkyvy. V listopadu se vyšplhala až na 1250 dolarů, v prosinci se však kvůli restrikcím v Číně propadla až na 421 dolarů.

Zynga se podle BBC zřejmě stane zatím nejvýznamnějším výrobcem videoher, který bude bitcoiny přijímat. Firma je největším poskytovatelem her pro komunitní síť Facebook a mezi její nejznámější tituly patří CityVille 2, FarmVille či Words With Friends.

V České republice dosud začaly bitcoiny přijímat asi tři desítky podnikatelů. Virtuální měnou lze platit parkování, ubytování, nákup výpočetní techniky, pořízení nových bot, útratu v baru, stříhání nebo masáž. Poskytovatelé služeb se ale shodují v tom, že jde spíše o doplňkovou nabídku a její využití je zatím malé.

Internetovou měnu bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu. Celkové množství peněz je konečné a jeho uvolňování do oběhu je definováno matematickými zákony. V síti probíhají platby za minimální nebo nulové náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK