Praha chce prodat podíl v Pražské teplárenské, zájem má Dalkia

16.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Praha zvažuje prodej zhruba čtvrtinového podílu ve společnosti Pražská teplárenská. Zbavit se chce kotelen na levém břehu Vltavy. Zájem o koupi projevil minoritní vlastník, francouzská skupina Dalkia. V rozhovoru s ČTK to řekl první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Obchod by podle něj mohl být uzavřen v průběhu tohoto roku. Hodnota akvizice by se podle zdroje ČTK měla pohybovat kolem dvou miliard korun.

"V současné době diskutujeme o ceně a o formátu obchodu," řekl Vávra. Pravý a levý břeh se od sebe z hlediska tepla zásadně liší. "Zatímco na pravém běhu je několik velkých zdrojů, tak na levém je zhruba třicítka malých," uvedl. Kotelen na levém břehu se Praha podle něj chce zbavit kvůli zastaralé technologii, která vyžaduje investice.

Hlavním akcionářem Pražské teplárenské je Energetický a průmyslový holding (EPH), který řídí Daniel Křetínský. EPH ve firmě drží 73 procent akcií. O zbylých 27 se dělí Praha s drobnými akcionáři.

Naopak v oblasti plynárenství chce Praha posílit. Usiluje o ovládnutí skupiny Pražská plynárenská. Zájem o následný vstup do skupiny má mimo jiné také EPH.

Pražská teplárenská v roce 2012 výrazně navýšila zisk před zdaněním na 18,7 miliardy korun. V roce 2011 to přitom bylo 2,75 miliardy. Důvodem navýšení bylo to, že firma prodala energetické společnosti ČEZ podíl ve firmě Energotras za 18,23 miliardy korun.

Pražská teplárenská zásobuje teplem zhruba 265.000 pražských domácností, administrativní a obchodní centra a velké průmyslové podniky. Dodává také elektrickou energii. Společnost disponuje 39 tepelnými zdroji a teplárenskými sítěmi o celkové délce 696 kilometrů.

Jana Hrubá fis jap mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK