ČMSS: Zájem o úvěry i smlouvy letos u stavebního spoření stoupne

29.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Objem nově poskytnutých úvěrů stavebními spořitelnami by měl letos podle odhadů Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) stoupnout zhruba na 47 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl šéf ČMSS Vladimír Staňura. Podle údajů ČTK loni stavební spořitelny poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun. Růst ČMSS očekává letos i v případě uzavírání nových smluv o stavebním spoření.

Celkově loni stavební spořitelny uzavřely přes 611.000 nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. O rok dříve to bylo 580.000. Objem úvěrů loni stoupl o dvě procenta.

"Mezi důvody rostoucího zájmu patří mimo jiné zastarávání bytového fondu a potřeba jeho rekonstrukce. Dále jde o snižování energetické náročnosti nemovitostí, na kterou jsou navázány státní dotační tituly, ve kterých se také angažujeme," uvedl Staňura. Význam stavebního spoření podle něj rovněž roste kvůli selhání důchodové reformy a ukončení diskusí o legislativních změnách ve stavebním spoření. Rok 2013 tak je po předchozích poklesech rokem renesance stavebního spoření, dodal Staňura.

Asociace českých stavebních spořitelen již dříve odhadla, že vývoj stavebního spoření letos by měl být podobný jako loni. Asociace tak rovněž očekává rostoucí zájem o produkty stavebního spoření. "Protože v letošním roce zůstanou podmínky stabilní a poptávka po půjčkách na rekonstrukce neklesne, můžeme očekávat opět mírné oživení jak z hlediska uzavírání nových smluv, tak i v objemu půjček," uvedl již dříve ČTK tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK