Nejlepší způsob posílání peněz do zahraničí

17.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Chcete poslat peníze do zahraničí a nevíte, který způsob je pro Vás nejvhodnější ? Celkové shrnutí nejdůležitějších kritérií rozhodování si přečtěte zde.

Téma týdne: Deset způsobů jak poslat peníze

Pobyt v cizině je pro většinu z nás příjemnou změnou všedních dní. Aby se z takové cesty nestala noční můra, je potřeba mít zajištěný dostatek finančních prostředků. Co ale dělat, když nám v cizině peníze dojdou? Můžeme si je nechat poslat z domova. Volba nejvýhodnějšího způsobu zaslání záleží na zvolených kritériích. Pro někoho je důležitá rychlost, pro jiného zase výše poplatků. K lepší přehlednosti se pokusíme shrnout jednotlivé možnosti a poradit při výběru.

Pro posílání peněz do zahraničí nejčastěji používáme:

Cenné psaní

Rychlost
Rychlost, kterou obdržíte cenné psaní v zahraničí záleží především na podmínkách místních pošt. Cenné psaní opustí Českou republiku během dvou pracovních dnů. Podle informací tiskového mluvčího České pošty Ladislava Vančury cenné psaní do Německa putuje v průměru 3,5 dne. Do vzdálenějších států Evropy a světa to trvá samozřejmě déle. Pokud vám záleží na přesné době dodání, je potřeba se informovat na poště státu určení zásilky.
Poplatky
Cena cenného psaní je odstupňovaná dle váhy. Maximální možná váha je 2 kg. Poplatky po Evropě jsou v rozmezí od 67 do 348 Kč, ve světě je to od 70 do 691 Kč.
Dostupnost
Zda peníze obdržíte na adresu, nebo budete muset jít na poštu, je opět závislé na místních poštovních pravidlech.

Mezinárodní poštovní poukázky

Rychlost
Hlavní nevýhodou mezinárodních poštovních poukázek jsou především dlouhé čekací doby. Někdy doručení poštovní poukázky trvá až dva týdny.
Poplatky
Výše poplatků je odstupňovaná dle místa určení a posílané částky. Pokud posíláte peníze na Slovensko tak zaplatíte od 70 do 90 Kč. Do ostatních států je to od 70 do 145 Kč.
Dostupnost
Při posílání mezinárodní poštovní poukázky je potřeba vyplnit základní identifikační údaje včetně adresy, na kterou bude následně doručena. Poštovní poukázku potom vyměníme za hotovost v jakékoliv poště.

Šeky

Rychlost
Rychlost, kterou obdržíte šek je závislá na způsobu, kterým ho pošlete. Banky nabízejí poslání šeku poštou nebo doručovatelskou službou DHL.
Poplatky
Banky si za vydání šeku účtují obvykle 1 % nominální hodnoty. Pozor ale na minimální hodnotu poplatku! Ta může v některých případech dosahovat i 1000 Kč. Kromě tohoto musíme počítat i s poplatkem na zaslání šeku.
Dostupnost
Šek obdržíme na adresu příjemce.

Vložení peněz na účet

Rychlost
Doba za kterou obdržíme peníze v zahraničí záleží na jednotlivé bance a způsobu vložení peněz na účet. Pokud potřebujeme peníze co nejdřív, je potřeba je vložit v hotovosti. Převodem z účtu to trvá až 3 dny.
Poplatky
Jediný poplatek, který je potřeba uhradit, je za vybrání peněz z bankomatu. Částky se odlišují dle sazebníku jednotlivých bank.
Dostupnost
Bankomaty jsou ve všech vyspělejších státech běžně dostupné. Musíme mít mezinárodní platební kartu.

Doručovatelské služby – Western Union

Rychlost
Hlavní předností doručovatelských služeb je jejích rychlost. Během několika minut po vložení peněz, je možné je vyzvednout v jakékoliv pobočce na světe. 
Poplatky
Cena za doručení peněz je poměrně vysoká. Poplatky jsou odstupňovány podle výše posílané částky. Za částku 15 000 Kč zaplatíte poplatek 1150 Kč.
Dostupnost
Peníze si vybereme na pobočkách Western Union. Pobočky jsou většinou umístněny na poštách, bankách nebo v cestovních kancelářích.

A Fintrik závěrem:

Rychlost dodání je přímo úměrná výši poplatků za tuto službu. Každá z nich je určena pro trochu jiný účel. Musíme rozlišovat, zda peníze nutně potřebujeme, nebo je posílá babička vnoučkovi na Vánoce. Jako nejlepší kompromis daných možností bychom vybrali vložení peněz na účet a následné vybrání platební kartou.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality

 


Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky