ČD Cargo nemusí vracet 300 mil. Kč za slevy na poplatcích

07.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Státní nákladní dopravce ČD Cargo nebude muset zpětně vracet zhruba 300 milionů korun na poplatcích za použití železniční infrastruktury. Slevy na poplatcích, které loni zavedl exministr Zbyněk Stanjura, nadále platí. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Slevy pro vlaky rozvážející malé zásilky napadl soukromý dopravce AWT.

Zavedení slev za použití kolejí mělo pomoci udržet jednotlivé vozové přepravy na železnici a rovněž vylepšit hospodaření státního dopravce. Ten se kvůli ztrátám z přeprav jednotlivých vozových zásilek ocitl v hospodářských potížích.

Společnosti AWT vadilo, že ministerstvo nedodrželo roční ohlašovací povinnost a že zavedené slevy měly začít platit prakticky ihned. Podobný názor měl Drážní úřad, který v prvoinstančním rozhodnutí slevy zrušil. Toto rozhodnutí ale nyní zvrátilo ministerstvo dopravy, ke kterému se následně odvolal správce kolejí Správa železniční dopravní cesty.

Podle finančního ředitele ČD Cargo Petra Maye se přiznáním slev podmínky pro provoz jednotlivých zásilek nezhoršily, naopak pro všechny dopravce zlepšily. Vyjádření společnosti AWT ČTK shání.

Poskytnutím padesátiprocentní slevy se podle ministerstva dopravy podařilo na železnici udržet zhruba 25 milionů tun nákladu. Tento objem přeprav by se podle resortu přesunul na korby nákladních aut, kdyby ČD Cargo, které je prakticky výhradním dopravcem jednotlivých vozových zásilek, tento segment přeprav zrušilo.

Právě zrušení ztrátových jednotlivých zásilek byl způsob, který bývalé vedení Carga pro ozdravení společnosti prosazovalo. Proti tomu se ale postavili železniční odboráři, kteří se obávali, že by zrušení přeprav přineslo masové propouštění.

Loni v pololetí Cargo skončilo se ziskem 208 milionů korun, byly v něm ale započítány prodeje dlouhodobého majetku i právě nejisté slevy za použití dopravní cesty. V roce 2012 se nákladní dopravce propadl do ztráty dvou miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK