Přebytek zahraničního obchodu Číny v lednu nečekaně rostl

12.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 12. února (ČTK) - Přebytek bilance zahraničního obchodu Číny v lednu nečekaně vzrostl na 31,9 miliardy USD (643 miliardy Kč) z prosincových 25,6 miliardy USD. Růst dovozu byl nejvyšší za šest měsíců a tempo růstu vývozu se více než zdvojnásobilo, oznámil dnes čínský celní úřad. Silné údaje o obchodu překvapily trhy a zmírnily obavy ze zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali přebytek jen 23,7 miliardy USD. Vývoz z Číny vzrostl v lednu meziročně o 10,6 procenta po růstu o 4,3 procenta v předchozím měsíci. Hodnota zboží a služeb dovezených do země stoupla meziročně o deset procent, hlavně kvůli rekordnímu objemu dovozu železné rudy, ropy a mědi. Analytici čekali zvýšení vývozu jen o dvě procenta a dovozu o tři procenta.

Ekonomika Číny loni vzrostla o 7,7 procenta, tedy mnohem více než ekonomiky USA, Japonska nebo Evropy, avšak tempo růstu bylo nejpomalejší od roku 1999. Analytici očekávají, že v letošním roce růst dále zpomalí, což by mohlo snížit počet pracovních míst a zvýšit sociální napětí v zemi. Růst vývozu by ale mohl zmírnit obavy o pracovní místa v průmyslu.

Analytici upozorňují, že údaje o zahraničním obchodu Číny bývají na počátku roku nestabilní, protože firmy se často snaží rychle dokončit objednávky před začátkem nového lunárního roku. Ten připadá každým rokem na jiné období v lednu nebo v únoru.

Politicky citlivý přebytek obchodu se Spojenými státy se snížil o 34 procent. Přebytek se zeměmi Evropské unie klesl o 25 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK