Vyřizování pojistné události po dopravní nehodě

11.03.2014 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Ne všichni řidiči si ví rady, jak postupovat při vyřizování pojistné události, která nastává po dopravní nehodě. Ladislav Bělina ze Slavia pojišťovny, vedoucí divize autopojištění, upozorňuje na časté případy, během kterých řidiči tápou. Zároveň doporučuje postupy, které usnadní vyřízení pojistné události a vyplacení pojistného plnění.

Když si poškodím auto kvůli špatnému stavu vozovky

S končící zimou o sobě pravidelně dávají vědět poničené vozovky. Výtluky na silnicích bývají stále běžnější příčinou poškození vozidla. „Pokud k takové situaci došlo a nemáte havarijní pojištění, můžete požadovat náhradu škody na správci komunikace. Musíte však prokázat a předložit důkazy, že škoda na autě byla způsobena špatným stavem vozovky. Pro tyto účely si pořiďte detailní fotodokumentaci s podrobným popisem, kde a jak se nehoda stala, vhodné je také svědectví další osoby. Jestliže máte havarijní pojištění, náhradu škody zapříčiněnou silničním výtlukem můžete uplatit u své pojišťovny,“ osvětluje Ladislav Bělina ze Slavia pojišťovny, vedoucí divize autopojištění.

TIP: Srovnání nabídek povinného ručení a havarijního pojištění naleznete v sekci Pojištění

Když řidič ujede z místa nehody

Motoristé velmi často nevědí, jak se zachovat v situaci, kdy viník odjede z místa havárie, například z parkoviště. Nejsou si jisti, zda mohou v takovém případě uplatnit škodu z povinného ručení. „Pokud by poškozený řidič chtěl řešit škodu tímto způsobem, potřebuje znát původce dopravní nehody. Ten přitom nemusí být v době zjištění nehody osobně přítomen. K jeho identifikaci postačí i lísteček, který viník zanechal poškozenému řidiči za stěračem auta. Původce nehody mohou identifikovat také svědci. V případě, že viník není zjištěn, nelze škodu z povinného ručení proplatit. Poškozený řidič však může v takovém případě využít k náhradě škody svého havarijního pojištění,“ říká Ladislav Bělina ze Slavia pojišťovny.

Když srazím zvíře, z jakého pojištění získám náhradu škody?

Srážky se zvěří jsou stále častější. Podle policie meziročně přibylo těchto druhů nehod o 15 %. Pokud autem srazíte například divočáka, máte povinnost oznámit nehodu policii, která následně vyrozumí příslušný myslivecký spolek. Nevíte, z jakého pojištění potom získáte náhradu škody? „Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění, tak si škodu zaplatíte logicky ze svého, v opačném případě ji kryje pojistka. Chcete-li být před tímto typem nehody chráněni ale zaplatit na pojistném méně, vyřeší to velmi praktické připojištění k povinnému ručení. U Slavia pojišťovny vás to bude stát pouhou korunu na den. Sjednat si u nás samozřejmě můžete i havarijní pojištění, které je sice dražší, ale zato kryje více rizik. Obecně je třeba počítat s tím, že ne všechny úseky silnic a dálnic mají oplocení proti zvěři a srážka může skončit i celkovou destrukcí vozidla,“ uzavírá Ladislav Bělina ze Slavie pojišťovny.

Zdroj: Slavia pojišťovna

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ