Nová Škoda z Kvasin by mohla u dodavatelů vytvořit až 3000 míst

13.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kvasiny (Rychnovsko) 13. března (ČTK) - Pokud Škoda Auto začne v závodě Kvasiny na Rychnovsku vyrábět nový vůz, mohlo by u dodavatelů dílů v okolí rozšířeného závodu vzniknout až 3000 nových pracovních míst. ČTK o tom dnes informovala společnost Accolade, která již pro dodavatele automobilky připravuje pozemky v průmyslové zóně asi dva kilometry od Kvasin. Škoda Auto rozšíření Kvasin zatím nepotvrdila. Nezaměstnanost na Rychnovsku nyní činí 6,1 procenta, bez práce tam je 3400 lidí. V hradeckém kraji nemá práci 29.000 lidí a nezaměstnanost je 7,7 procenta.

V Kvasinách by Škoda měla údajně vyrábět velký terénní vůz, a to i pro svou sesterskou automobilku Seat. Jasno ohledně rozšíření Kvasin by mohlo být v pátek, kdy má s vedením Volkswagenu v německém Wolfsburgu jednat premiér Bohuslav Sobotka. Zatím Škoda v Kvasinách vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster, ročně závod s asi 4500 zaměstnanci vyrobí přes 150.000 vozů.

Na pozemky u Kvasin má již firma Accolade území rozhodnutí, takže tu nové továrny pro subdodavatele automobilky mohou stát zhruba za sedm měsíců od rozhodnutí. "Obvykle podobné investice automobilek podněcují vznik 1,5 až tří, výjimečně u zcela nových projektů až pěti nových pracovních míst u dodavatelů na jedno nové místo u finálního výrobce," uvedl generální ředitel Accolade Milan Kratina.

Při přípravě pozemků pro subdodavatele firma Accolade spolupracuje se společností Panattoni Europe Česká republika, která jako developer nové haly i buduje. "Mohu potvrdit, že zájem o Panattoni Park Rychnov nad Kněžnou v posledních měsících narostl," uvedl generální ředitel firmy Panattoni Pavel Sovička. Firmy, které by v případě rozšíření závodu měly o vstup do zóny zájem, blíže nespecifikoval. V Panattoni Parku by mohly vyrůst továrny s plochou přes tři hektary.

Zahájení výroby nové škodovky s pracovním názvem Snowman je údajně naplánováno na konec příštího roku. Pod značkou Seat by produkce v Kvasinách měla začít o pár měsíců později, uvedla tento týden Mladá fronta Dnes. Při rozhodování koncernu o umístění výroby nového auta údajně dostaly Kvasiny přednost před závodem Seatu ve Španělsku.

Loni Škoda dodala zákazníkům 920.800 vozů, což je druhý nejlepší výsledek v historii. Letos by měla poprvé prodat přes milion vozů a výroba v Česku má překročit rekordních 600.000 aut.

Panattoni Europe nabízí v České republice a na Slovensku 14 průmyslových parků. Firma na začátku letošního roku společně s firmou Accolade rozšířila nabídku průmyslových parků o šest nových lokalit, vedle Kvasin například o Mladou Boleslav, Cheb a Aš. Nyní Panattoni realizuje například výstavbu logistického areálu pro společnost Amazon u pražského letiště Václava Havla.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK