MMF zahájí s Ukrajinou jednání o záchranném programu

14.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. března (ČTK) - Průzkumný tým Mezinárodního měnového fondu zůstane na Ukrajině a zahájí s vládou jednání o hospodářském reformním programu a finanční pomoci od MMF. Oznámila to v noci na dnešek šéfka MMF Christine Lagardeová.

Mise MMF dorazila do Kyjeva 4. března, aby vyhodnotila ekonomickou situaci země. Obvykle se mise po dokončení hodnocení stavu země vrací zpět do Washingtonu, aby informovala výkonnou radu MMF o výsledcích své práce. "Po dnešní neformální poradě výkonné rady MMF požádalo vedení (MMF) tým, aby zůstal (v Kyjevě) a zahájil proces jednání," uvedla v prohlášení Lagardeová. Mise by podle ní měla dokončit svoji práci na Ukrajině do 21. března.

Ukrajinský ministr financí uvedl, že země potřebuje v letošním a příštím roce 35 miliard USD (691 miliard Kč), jinak jí hrozí bankrot. Podpora MMF se považuje za rozhodující pro finance Kyjeva a návrat ukrajinské ekonomiky na správnou cestu. Současní představitelé Ukrajiny požádali MMF o nejméně 15 miliard USD. Mluvčí MMF Gerry Rice ve čtvrtek uvedl, že zatím je příliš brzy na jednání o konkrétní výši půjčky.

Programy pomoci od MMF obvykle doprovázejí přísné podmínky, které mají zaručit, že země bude schopná upevnit svoji ekonomiku a přivést ji k růstu. Kanada, Evropská unie, Spojené státy a další země slíbily, že Ukrajinu podpoří, pokud bude zaveden program MMF.

Předchozí úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 15 miliard dolarů MMF na počátku roku 2011 zmrazil, protože Kyjev odmítl uskutečnit některé reformy, včetně zvýšení cen plynu pro domácnosti.

V minulosti MMF požadoval po Ukrajin snížení obrovského fiskálního deficitu, uvolnění směnného kurzu a postupné rušení energetických dotací. Očekává se, že podobné podmínky budou doprovázet i současný záchranný program. Někteří analytici však zpochybňují schopnost nové vlády zavést nepopulární reformy. Ukrajinský kabinet se nyní musí vyrovnat s politickými nepokoji a čelí i pokusu o připojení Krymského poloostrova k Rusku - referendum na toto téma se na Krymu má konat tuto neděli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK