Úrokové sazby hypotečních úvěrů v únoru klesly na 3,01 procenta

19.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů v únoru klesly na 3,01 procenta. Zájem o hypotéky proti lednu naopak vzrostl a do bank kvůli uzavření hypoteční smlouvy dorazilo v únoru o 1600 klientů více. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. V lednu úrokové sazby hypoték stouply na 3,08 procenta z prosincových 3,06 procenta.

V lednu byly počty a objemy hypoték nejnižší za poslední tři roky, v únoru hypoteční trh ožil a obě hodnoty se dostaly na obvyklá čísla. Počty uzavřených hypoték vzrostly na 5842 a objemy stouply o 2,5 miliardy korun na 9,519 miliardy Kč.

"V únoru banky provedly téměř hromadné snížení sazeb napříč všemi fixacemi a současná domácí měnová politika nadále přispívá k tomu, že klienti se v nejbližší době nemají důvod obávat jejich růstu," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl. Opticky rekordní únorový objem sjednaných úvěrů je podle něj způsoben doháněním lednových obchodů, které byly brzděny zaváděním nového občanského zákoníku.

Novinkou na hypotečním trhu je hypotéka od Raiffeisenbank, jejíž součástí je nově kontrola stavu nemovitosti po technické a stavební stránce. Podle průzkumu je totiž kupující při koupi nemovitosti ve velké nevýhodě. Jen v desetině případů nabídnutá prodejní cena nemovitosti odpovídala realitě, v 90 procentech případů jsou nemovitosti nabízeny za vyšší cenu, která stavu a umístění dané nemovitosti neodpovídala.

"V takových případech vyjednáváme pro klienty slevu, průměrná dosažená sleva dosáhla 143.500 korun," uvedl člen představenstva Raiffeisenbank zodpovědný za retailové bankovnictví Vladimír Kreidl. Další peníze klienti podle něj ušetří za odhalené technické a stavební závady.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK