Silová elektřina na burze je na minimu, proud by mohl zlevnit

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Ceny silové elektřiny na pražské energetické burze (PXE) jsou nejníže od roku 2007, kdy byla burza otevřena. Elektřina s dodáním v roce 2015 dnes zlevnila na 33,70 EUR/MWh, vyplývá z informací burzy. Elektřina by tak podle analytiků, které ČTK oslovila, mohla v příštím roce opět zlevnit. Podíl silové elektřiny na celkové ceně elektřiny je zhruba poloviční.

Podle analytika společnosti BH Securities Petra Hlinomaze může za poklesem tržních cen elektřiny být výrazně teplejší počasí v tomto čtvrtletí. To snižuje spotřebu elektřiny ovšem za současně rostoucího podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která vstupuje do sítě. Zmenšuje se tak prostor pro dodávky elektřiny z konvenčních i jaderných elektráren.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka uvedl, že pokles ceny silové elektřiny je příznivý pro spotřebitele. Obchodníci pro své zákazníky na rok 2014 typicky nakupovali elektřinu za cenu kolem 39 EUR/MWh. To je zhruba o 15 procent dráž, než je současná cena elektřiny na rok 2015. Příznivý efekt tlumí výrazně slabší koruna kvůli intervenci České národní banky. I přesto to vypadá, že elektřina by i v příštím roce mohla zlevnit, míní Hatlapatka.

Konzultant pro energetiku Jiří Gavor upozornil na to, že cena silové elektřiny klesá prakticky nepřetržitě od roku 2008, tehdy dosáhla svého maxima zhruba 90 EUR/MWh. Současná cena pod 34 EUR/MWh se již blíží pouhé třetině této hodnoty. Cena se tak vrátila na úroveň obvyklou před deseti lety. "Pro investory je přitom vývoj cen elektřiny jedním ze zásadních indikátorů. V tomto prostředí je jakákoliv investice do klasických, tedy nedotovaných energetických zdrojů, mimořádně rizikovou záležitostí," podotkl Gavor.

"Trend stálého poklesu cen můžeme potvrdit, ale naši analytici jsou opatrní k vývoji v následujícím období. Do budoucna očekávají spíše mírný růst, protože v Evropě dochází ke zřetelnému oživování ekonomiky," dodal obchodní ředitel a člen představenstva Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík upozornil, že cena regulovaných složek elektřiny, která se podílí na celkové ceně za elektřinu téměř 60 procenty, je v letošním roce také historicky nejnižší. Vzhledem k současné ceně za silovou elektřinu by mohla elektřina pro koncové zákazníky v příštím roce klesnout. Energetický trh v Česku je ale vystaven regulačním zásahům a regulovaná složka ceny se velmi významně podílí na celkové ceně za elektřinu, poznamenal Písařík.

Například ČEZ letos pro domácnosti snížil cenu silové elektřiny ve svém nejpoužívanějším tarifu Comfort o 15 procent. Skupina E.ON ČR zlevnila o 10,5 procenta a Pražská energetika v průměru o 14,4 procenta.

Pro prodejce je pokles cen silové elektřiny podle Hatlapatky naopak nepříznivý. Například společnost ČEZ sice již velkou část elektřiny na rok 2015 prodala za z dnešního pohledu ještě dobrou cenu mírně přes 40 EUR/MWh), pokud ovšem takto nízké ceny budou přetrvávat delší dobu, bude to mít negativní dopad na hospodaření firmy v následujících letech, míní Hatlapatka.

Analytik J&T Banky Michal Šnobr doplnil, že v Německu je silová elektřina na devítiletém minimu. Propad se týká jen německého regionu a je způsoben nekontrolovatelným rozvojem obnovitelných zdrojů v Německu, se kterým si tamní vláda neumí ani nechce poradit. "Bezprostřední je propad cen elektřiny způsobený rychlým propadem ceny povolenky CO2, a to o 30 procent od únorových maxim, a nadále velmi nízkých cen uhlí," dodal Šnobr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK