Ruské akcie prudce klesly kvůli napětí kolem Ukrajiny

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. dubna (ČTK) - Ruské akcie dnes prudce oslabily kvůli nepokojům na východní Ukrajině. Investoři se obávají, že situace by mohla přerůst v plnohodnotný vojenský konflikt, do kterého by se mohlo zapojit Rusko. Akciový index moskevské burzy MICEX klesl o 2,6 procenta na 1309 bodů. Index burzy RTS, kde se ceny akcií stanovují v dolarech, se propadl dokonce o 3,3 procenta na 1141 bodů.

Ukrajinská armáda dnes na východě země zahájila protiteroristickou operaci, která má zastavit násilný postup separatistů. Ruský premiér Dmitrij Medveděv poté varoval, že Ukrajina se dostala na pokraj občanské války.

"Hráči na akciovém trhu se stejně jako dříve obávají, že Rusko by mohlo poslat na východ Ukrajiny vojenské jednoty," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků. Západní země obvinily Moskvu z podporování nepokojů na východě Ukrajiny a pohrozily zpřísněním sankcí vůči Rusku.

Dolů dnes v důsledku ukrajinské krize zamířil rovněž ruský rubl. Vůči dolaru oslabil o 0,4 procenta na 36,14 RUB a vůči euru o 0,5 procenta na 49,97 RUB, píše Reuters.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK