Veřejná správa letos vypsala o polovinu více stavebních zakázek

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Veřejná správa letos vypsala o polovinu (o 49,6 procenta) více stavebních zakázek než loni, celkem 769. Zhruba o čtvrtinu (37,3 procenta) na 27,3 miliardy korun vzrostl také jejich objem. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research zpracované na základě nejnovějších údajů Věstníku veřejných zakázek, kterou dnes zveřejnila.

Aktivnější byli veřejní investoři jen v roce 2012 před změnou zákona o veřejných zakázkách, kdy během prvních třech měsíců roku vypsali 958 výběrových řízení.

"Intenzita vypisování a zadávání veřejných zakázek se zvedla, což pomůže stabilizaci českého stavebnictví. Klíčový ale bude celoroční vývoj, tedy jestli se podaří tento trend udržet, nebo zda půjde jen o krátkodobou výchylku," poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Velkou motivací pro veřejné investory jsou podle Vacka aktuálně zejména nízké ceny stavebních prací, které krize nezřídka snížila u některých zakázek i o více než 30 procent. "Nízké ceny však zůstávají zároveň i největší hrozbou, ať už pro kvalitu realizací, či kvůli potencionálnímu krachu stavební firmy ještě před dokončením stavby," upozornil Vacek.

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) vnímá statistiku jako odraz postupného oživení české ekonomiky. "Vítáme zvýšenou aktivitu investorů, protože posílení investic má příznivý synergický vliv na celou ekonomiku. Pokud jde o vliv veřejných zakázek, jsme si vědomi nutné reformy pravidel pro veřejné investice a intenzivně na nich pracujeme. Nový zákon o veřejných zakázkách je zařazen do plánu legislativních prací a jeho novou podobu představíme na podzim letošního roku," prohlásila ministryně Jourová.

Mírné oživení českého stavebnictví dokládá také to, že veřejní investoři od začátku roku do konce března zadali celkem 855 stavebních zakázek za 20,7 miliardy korun. Oproti minulému roku jich přibylo jak kvantitativně, tak i z hlediska finančního objemu. Veřejní zadavatelé rozdělili o více než polovinu (56,9 procenta) zakázek více než ve srovnatelném období 2013.

Od ledna tohoto roku se navíc změnila finanční hranice pro povinné publikování zadaných stavebních zakázek ve Věstníku veřejných zakázek ze tří na šest milionů korun bez DPH, což by mohlo znamenat pokles počtu zadaných stavebních zakázek evidovaných ve Věstníku veřejných zakázek. Při modelově úpravě souboru oznámených zakázek tak, aby byl metodicky srovnatelný, vyjde za leden až březen letošního roku meziroční růst počtu zadaných zakázek dokonce o 103,4 procenta.

V loňském roce získaly stavební firmy od veřejné správy zakázky za celkem 94,4 miliardy korun, což bylo meziročně o 2,3 procenta méně. Naopak počet tendrů loni vzrostl o 43 procent.

České stavebnictví se už pět let potýká s krizí a výrazným propadem. Od roku 2008, kdy bylo stavebnictví na svém vrcholu, klesl objem veřejných stavebních zakázek více než o čtvrtinu (25,9 procenta).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK