Nefixujte ceny elektřiny, podle odborníků ještě klesnou

17.04.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny silové elektřiny na burze jsou nejníže v historii. Od léta roku 2008 spadla cena už o více než 60 procent. Podle odborníků z projektu AUKCE JINAK se dá očekávat, že ceny půjdou ještě níže. Zákazníci se tak mohou těšit, že budou platit méně. To ale jen za podmínky, že neuzavírají dlouhodobé smlouvy s fixní cenou.

Za poslední rok klesla cena elektřiny na burze zhruba o 15 procent. Vzhledem k tomu, že se cena silové elektřiny na celkové ceně pro spotřebitele podílí téměř polovinou, očekávají odborníci z projektu AUKCE JINAK, že ceny pro zákazníky budou dále klesat.

Dodavatelé si fixací chtějí zajistit zisk i zákazníky

Dodavatelé elektřiny si i proto své zákazníky a zisky pojišťují nabídkou fixovaných cen. Nejlépe na dva až tři roky. Od roku 2010 klesly ceny elektřiny pro koncové spotřebitele už o 30 procent. Pro dodavatele tak představuje delší smluvní období, na které se u nich klient zaváže, minimální riziko a příležitost zisku.

Uzavírejte krátkodobé smlovy

"Nyní doporučujeme uzavírat smlouvy na dobu určitou, avšak pouze na dobu jednoho roku, ideálně bez automatické prolongace. Důvodem je možnost relativně rychlé reakce na tržní změny bez ztráty výhod smlouvy na dobu určitou, kde vždy bývají ceny nižší, než uvádí standardní ceník dodavatele,“ říká Aleš Choutka, ředitel projektu AUKCE JINAK.

Podle něj mohou firmy, státní správa, samospráva ale i domácnosti navíc ušetřit další finanční prostředky, pokud využijí možnosti účastnit se aukce plynu či elektřiny. Například právě AUKCE JINAK plánuje další aukci v květnu a v září. Už letos účty většiny spotřebitelů klesly o 10 až 15 procent, na čemž se podílelo zlevnění obou složek celkové ceny elektřiny (silové i regulované).

Například letos v únoru domácnosti, které jsme sdružili do hromadné aukce, získaly ceny elektřiny o dalších 16 % nižší,“ připomíná Choutka a dodává: „U elektrické energie předpokládáme i nadále mírný pokles cen, jelikož se aktuálně elektrická energie - na rok 2016 a 2017 - nakupuje za nižší ceny, než tomu bylo u elektrické energie pro rok 2015.

Projekt AUKCE JINAK se specializuje na výběrová řízení a elektronické aukce pro dodávky elektřiny, plynu, telekomunikačních a bankovních služeb, a to pro soukromý i veřejný sektor.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ