Markit: Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v dubnu zrychlil

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. dubna (ČTK) - Podnikatelská aktivita v eurozóně v dubnu rostla nejrychlejším tempem za téměř tři roky. Podniky jsou však nadále nuceny snižovat ceny, aby získaly nové zakázky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery.

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje průmysl i služby, v dubnu stoupl na rovných 54 bodů z březnových 53,1 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od května 2011 a již deset měsíců za sebou se drží nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity, píše agentura Reuters.

"Vzhledem k vývoji v předchozích letech je to velmi povzbudivé," řekl k údajům hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Upozornil, že současná úroveň indexu odpovídá mezičtvrtletnímu růstu hrubého domácího produktu o půl procenta. "Hlavním zdrojem obav je skutečnost, že známky deflačních tlaků zůstávají velmi zřetelné," dodal.

Statistický úřad Eurostat minulý týden potvrdil, že meziroční míra inflace v eurozóně v březnu klesla na 0,5 procenta z únorových 0,7 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od listopadu 2009. Údaje posílily obavy z deflace, která by mohla mít negativní dopad na hospodářský růst.

Nízká inflace vytváří tlak na další uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Inflace se nyní nachází hluboko pod dvouprocentní hranicí stanovenou ECB jako strop cenové stability. Již půl roku se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou zónu.

Hrubý domácí produkt eurozóny v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl o 0,5 procenta po poklesu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Eurozóna se v loňském druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší recese ve své historii, která trvala půldruhého roku. Evropská komise v letošním roce počítá s růstem ekonomiky eurozóny o 1,2 procenta a v roce 2015 se zrychlením na 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK