Objem pohledávek inkasních agentur loni propadl o sedm miliard Kč

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Objem pohledávek předaných inkasním agenturám klesl loni o sedm miliard korun na 23 miliard korun. Na trhu bylo 1,7 milionu nových pohledávek, což je o 300.000 méně než o rok dříve. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu inkasního trhu v Česku provedeného Asociací inkasních agentur ve spolupráci se společností EY.

"Věnovat se mimosoudnímu inkasu v době, kdy neexistuje žádná právní jistota a kdy se provize z mandátní správy pohledávek blíží k nule, přičemž neustále dochází ke změně pravidel, dopadající na toto odvětví, má své následky," uvedl prezident asociace Vladimír Gazárek. Stejně tak podle něj oboru nepomáhají zvyšující se snahy chránit dlužníky na úkor většiny řádně platících občanů.

Průměrná výše pohledávky řešená inkasní agenturou loni klesla o 2380 Kč na 13.565 Kč. Pohledávky za domácnostmi činily 87 procent počtu pohledávek předaných do správy inkasním agenturám.

Důvod snížení počtu nových pohledávek vidí Radek Laštovička z EY zejména ve zpřísnění pravidel poskytování úvěrů bankami a nefinančními institucemi v minulých letech. Věřitelé také podle něj investovali v poslední době nemalé částky do interních vymáhacích procesů a snaží se maximálně využívat vlastní kapacity na úkor outsourcingu. "Drobnou zásluhu bych také připsal zvýšení finanční zodpovědnosti dlužníků obecně a zlepšení finanční gramotnosti obyvatel," dodal.

Průměrné tržby z inkasní činnosti loni byly 52,4 milionu Kč, meziročně jde o 13procentní pokles. "Výhled vývoje pro rok 2014 je mírný růst, avšak je méně optimistický než před rokem, kdy nakonec došlo k propadu trhu. Takže bych mu až tak úplně nevěřil," poznamenal Laštovička.

V pořadí šestého průzkumu se zúčastnil rekordní počet 24 inkasních agentur. Podle odhadu průzkum pokrývá 80 procent trhu inkasních služeb v Česku.

Asociace inkasních agentur byla založena v roce 2002 a od roku 2006 je členem FENCA (Evropské federace národních asociací inkasních agentur). Členové asociace jsou nejvýznamnější společnosti působící ve správě a inkasu pohledávek, které přijaly etický kodex, v němž se mimo jiné zavazují k přísnému dodržování zákonů ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK