Své finanční závazky můžete sledovat on-line

25.04.2014 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Bankovní (BRKI) a Nebankovní registr klientských informací (NRKI) spustily společný projekt v podobě nového webu kolikmam.cz. Tento unikátní portál umožňuje registrovanému uživateli bezpečný, pohodlný a snadný on-line přístup k jeho úvěrové zprávě, díky které získá aktuální přehled o svých finančních závazcích.

„Hlavním důvodem pro zavedení on-line služby bylo umožnit klientům průběžně získávat aktuální přehled o jejich finančním zatížení. Na základě dat z registrů mohou klienti pracovat s pozitivními informacemi a díky tomu lépe a efektivněji kontrolovat své finance a zodpovědně s nimi nakládat. Díky on-line přístupu k úvěrové zprávě získá každý detailní přehled o svých závazcích a také o aktuální fázi splácení. Klienti tak snadno zjistí, jak jej bude posuzovat banka při žádosti o úvěr,“ říká Romana Knyblová, projektová manažerka portálu kolikmam.cz. Projekt je podporovaný bankami, stavebními spořitelnami, leasingovými, splátkovými i faktoringovými institucemi, které jsou uživateli bankovního a nebankovního registru.

Bezpečně, snadno a pohodlně

Dosud bylo možné podat žádost o úvěrovou zprávu poštou, e-mailem s elektronickým podpisem či přímo osobně v klientských centrech BRKI a NRKI. Prostřednictvím webu kolikmam.cz ji však nově může získat každý, a sice okamžitě z pohodlí domova či kanceláře. Po přihlášení do portálu kolikmam.cz má uživatel možnost zakoupit si úvěrovou zprávu buď z bankovního, nebo z nebankovního registru. Klient může vybírat ze dvou variant získání úvěrové zprávy. První varianta je on-line verze úvěrové zprávy s elektronickým podpisem při tisku do PDF, další variantou je výpis v papírové podobě vyhotovený klientským centrem BRKI (či NRKI), který je zasílán poštou do vlastních rukou na dobírku. On-line verze stojí 160 Kč (včetně DPH). Papírová verze je zasílána za poplatek 200 Kč (včetně DPH) a příslušné poštovné.

„Registrace do portálu je velmi jednoduchá. Stačí se přihlásit a ostatní kroky jsou podobné struktuře internetového bankovnictví. Údaje o klientech jsou šifrované, nakládání s nimi podléhá bankovnímu tajemství a zákonu o ochraně osobních údajů. K on-line úvěrové zprávě nemá přístup nikdo jiný než klient sám. Je tedy nutné přístupová hesla nikomu nesdělovat a po prvním přihlášení je neprodleně změnit,“ popisuje Jiří Rajl, výkonný ředitel CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau, z.s.p.o.

Už žádné složité propočítávání

„V dnešní době, která nabízí rozsáhlé možnosti půjček jak u bank, tak i u nebankovních institucí, je velice snadné zapomenout na některé finanční závazky. Svůj příjem si snadno vypočítá každý sám, avšak vyčíslit všechny současné závazky od evidence kreditních karet po různé povinné splátky může být náročnější, než se na první pohled zdá. Proto existují úvěrové zprávy, které tento problém řeší za nás,“ vysvětluje Zuzana Pečená, výkonná ředitelka, CBCB – Czech Banking Credit Bureau, a.s. Úvěrová zpráva je užitečným dokumentem pro klienta i finanční instituci, která zkoumá úvěruschopnost klienta a eliminuje tím rizika jeho předlužení.

Informace vedoucí ke vzniku projektu

„Socio-demografický průzkum trhu nám ukázal, že až pro 95 % respondentů je on-line způsob získávání úvěrových zpráv zajímavým alternativním distribučním kanálem k aktuálně nabízeným variantám,“ doplnila Romana Knyblová, projektová manažerka portálu kolikmam.cz.

Průzkum trhu prováděla renomovaná společnost Ipsos Tambor v roce 2012 a byl zaměřen na zjištění potenciálu zavedení alternativních typů distribučních kanálů pro poskytování úvěrových zpráv. Průzkum byl prováděný na vzorku 520 respondentů ve věku od 18 do 60 let, kteří již v minulosti alespoň jednou žádali o úvěrový produkt.

„V České republice již dvě třetiny domácností disponuje připojením k internetu, a proto jsme se rozhodli této početné skupině obyvatel zvýšit komfort v poskytování on-line úvěrových zpráv 24 hodin denně, 7 dní v týdnu prostřednictvím portálu kolikmam.cz,“ doplnila Romana Knyblová.

Zdroj: Czech Banking Credit Bureau, Czech Non-Banking Credit Bureau

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY