OSN: Latinská Amerika poroste letos pomaleji, než se čekalo

29.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Santiago de Chile 29. dubna (ČTK) - Hospodářský růst v Latinské Americe letos překoná loňské tempo, bude ale pomalejší, než se dosud čekalo. Region zbrzdí pomalejší růst v Brazílii a Mexiku a také problémy ve Venezuele a v Argentině. Uvedla to v dnešní předpovědi Ekonomická komise OSN pro Latinskou Ameriku a Karibik (ECLAC).

Celá oblast by letos měla zaznamenat růst o 2,7 procenta proti loňskému tempu 2,5 procenta. V prosinci nicméně ECLAC ještě odhadovala zrychlení na 3,2 procenta.

Na region bude mít tlumicí vliv nejistota na globálních trzích. Velká opatrnost vládne ohledně zpomalování růstu v Číně, která je jedním z hlavních obchodních partnerů Latinské Ameriky, uvedla komise.

Ekonomika Brazílie, což je největší země v oblasti, podle nové předpovědi OSN letos poroste o 2,3 procenta. To by bylo stejně jako loni. Na konci roku ECLAC předvídala Brazílii růst o 2,6 procenta. Stejně tak odhad pro Mexiko komise snížila na tři procenta z původního odhadu 3,5 procenta, i tak to ale bude výrazné zrychlení z loňského tempa 1,1 procenta.

"Oživení ve Spojených státech bude mít pozitivní vliv na ekonomiky nejbližších sousedů, zejména Mexika a Střední Ameriky," uvedla ECLAC, z jejíž zprávy citovala agentura Reuters.

Ke zhoršení regionálního růstu přispívá i Venezuela s Argentinou, na jejichž ekonomikách se negativně podepsala politika tamních levicových vlád. "V některých zemích se nerovnováha, která začala být evidentní v předešlých letech, během roku 2013 zhoršila a nezbytnými se stala adaptační opatření. To platí zejména pro Argentinu a Bolívarovskou republiku Venezuela," uvádí zpráva. Argentině letos komise předpovídá růst o jedno procento, zatímco u Venezuely čeká půlprocentní pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK